Impulzivno nakupovanje? Uporabite pravilo 30 dni

Koliko stvari imate doma, pa ste jih uporabili mogoče enkrat, dvakrat, nato pa postavili v kot, kjer se na njih le nabira prah? Če imate tudi vi težave z impulzivnim nakupovanjem, potem poskusite težavo rešiti z uporabo pravila tridesetih dni.

Zaustaviti naval evforije, ko se pojavi močna želja po nečem, je za mnoge velik izziv. Poskusite to storiti (in hkrati privarčevati nekaj denarja, ki bi ga sicer porabili za nepremišljen nakup) z upoštevanje naslednjih napotkov.

Kako se lotiti?

  1. Kadarkoli začutite neizmerno željo po zapravljanju, naj gre za nakup čevljev, videoigre, kosa pohištva ali gospodinjskega aparata, se prisilite, da nakup za nekaj časa preložite. Zapustite trgovino oziroma zaprite spletno stran, če nakupujete preko spleta.
  2. Vzemite si čas za razmislek. Na list papirja napišite artikel, ki si ga želite. Napišite, kje ste artikel videli in ceno.
  3. Listek postavite nekam na vidno mesto.
  4. Naslednjih 30 dni si vzemite čas za razmislek, ali ta artikel zares potrebujete in ga nikar še ne kupujte.
  5. V 30 dneh preverjajte razpoložljivost in ceno artikla na drugih prodajnih mestih.
  6. Po 30 dneh boste vedeli, ali ste normalno ‘preživeli’ brez želenega artikla oziroma ali ga resnično potrebujete.
  7. V kolikor ste ugotovili, da stvar resnično potrebujete in je nakup upravičen, ga kupite. Če ne gre za večji nakup, si ga privoščite le, če imate dovolj privarčevanih sredstev.

Zakaj pravilo 30 dni?

nakupovanje, nakupPrednost 30-dnevnega pravila je, da ne gre za to, da bi se popolnoma izognili nakupu, temveč ga le prestavite na kasnejši čas. V tem času imate možnost pregledati trg in morda lahko kje enak artikel kupite ceneje. Po drugi strani imate možnost, da ugotovite, ali zadevo res potrebujete ali gre za trenutno željo po nečem.

S pomočjo 30-dnevnega pravila lahko privarčujete kar zajeten kupček denarja, pa še neuporabne stvari vam ne bodo jemale prostora na policah.

Imate tudi vi kakšen nasvet, kako rešiti težavo impulzivnega nakupovanja?

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPodstrešje spremenili v domači kino
Naslednji članekEkološka katastrofa grozi celotni Sloveniji
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.