ENSVET: Neodvisni brezplačni nasveti o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih

Ko ste v dilemi v zvezi z ukrepi na področju energije ali želite le dodatno neodvisno mnenje v zvezi z gradnjo ali obnovo hiše, stanovanja ali nakupom naprav, potem je smiselno izkoristiti brezplačna neodvisna svetovanja, ki vam jih nudijo v energetsko svetovalnih pisarnah ENSVET širom po Sloveniji.

Nikoli ni prepozno. Tudi če ste hišo že zgradili in v njej živite, stanovanje že kupili in opremili ter vas pestijo problemi, povezani z rabo energije, vam bodo energetski svetovalci ENSVET lahko pomagali pri njihovem reševanju.

 

Znaki na obstoječih stavbah, ki med drugim kažejo, da je obisk pri energetskem svetovalcu potreben:

  • visoki računi za goriva ali električno energijo,
  • letna poraba goriva nad 15 l kurilnega olja ali 15 m3 zemeljskega plina na ogrevani kvadratni meter stanovanja,
  • iztrošenost elementov ovoja stavbe ali dotrajanost strojnih inštalacij,
  • hladni ali vlažni zidovi, plesen na zidovih, ledene sveče na žlebovih,
  • rosna okenska stekla, nihanje zaves ob zaprtih oknih, razpadajoč dimnik, temen in gost dim,

Značilne situacije pri načrtovanju stavb ali novogradnjah, za katere je smiselno, da obiščete energetsko svetovalno pisarno ENSVET, so:

  • dvomi pri izbiri energetsko učinkovitejših sistemov in naprav,
  • odločanje za sisteme toplotne zaščite z manj izolacije (npr. fasada z manj kot 15 cm izolacije, streha z manj kot 30 cm),
  • v kolikor v oskrbi stavbe z energijo ni predvidena oz. preučena souporaba energije sonca (npr. sprejemniki sončne energije) ali nadomeščanje fosilnega goriva z obnovljivimi viri,
  • želja po gradnji sodobne nizkoenergijske stavbe, brez naprednih sistemov ogrevanja in prezračevanja,

Energetsko svetovalnih pisarnah ENSVET boste občani prav tako dobili informacije in svetovanje pri javnih razpisih za sofinanciranje izvajanja ukrepov učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije. Več informacij o načrtovanih in tekočih razpisih lahko dobite tudi na spletnih straneh EKO sklada j.s., ki izvaja različne projekte finančnega spodbujanja za okoljske investicije občanov in pravnih oseb.

 

Energetsko svetovanje poteka v občinskih svetovalnih pisarnah ter na nekaj ostalih področjih, kjer lokalni svetovalci delujejo izven organizirane mreže pisarn. Podatki o vam najbližji energetsko svetovalni pisarni, so dostopni na povezavi ter na telefonu 01/280 84 01.

Energetsko svetovanje je za občane brezplačno!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.