Fenomen v Sloveniji: Cene izdelkov v trgovinah množično upadajo, nekaterim tudi za 50 odstotkov!

Vienna, Austria - September 7, 2011: Hofer store on September 7, 2011 in Vienna. Hofer is a brand of Aldi supermarket group which exists since 1960 and had 53 billion Euro revenue in 2009.
Foto: tupungato iz iStock

Potem ko so v Sloveniji v prvi polovici leta podivjale cene hrane, so trgovci sedaj začeli zniževati cene živil, nekatere kategorije pa so doživele tudi do 50-odstotne popuste, poroča Žurnal24.

Kontaktirali so šest trgovcev, ki delujejo na območju naše države, da bi preverili, kateri artikli in kategorije živil so močno znižali cene. Iz Hoferja so odgovorili, da so znižali predvsem mlečne izdelke, meso in ribe, pa tudi olje, riž in testenine. V slovenskem Sparu so potrdili, da so znižali cene 1400 izdelkov, v povprečju za 11 odstotkov, a da so nekatere artikle znižali za 40 do 50 odstotkov, na primer svinjske zrezke ali sončnično olje.

V Mercatorju sicer ugotavljajo, da so v zadnjem času začeli zniževati odkupne cene nekaterih kategorij izdelkov, kot so mlečni izdelki, olje, moka in sveže meso, v Tušu pa opozarjajo, da so kljub znižanjem prejeli napovedi nekaterih proizvajalcev o novih podražitvah.

Kakšne so cene posameznih izdelkov

Novinarji Žurnala24 so preverili cene posameznih kategorij izdelkov in ugotovili, da je mleko, ki je pred poletjem stalo od 1,09 do 1,25 evra, zdaj padlo na 0,79 do 1,09 evra za liter, kar je nižje od trenutno omejene cene za liter mleka.

Pocenila se je tudi gavda – pred poletjem so se cene gibale od 6,53 do 9,98 evra za kilogram, zdaj so padle na 3,96, v nekaterih trgovinah pa segajo tudi čez 12 evrov za kilogram. Nižja je tudi cena jogurta – s povprečnih 1,19 je v dobršnem delu anketiranih trgovin padla na 0,89 za liter.

Pocenilo se je tudi sončnično olje, ki v Sloveniji sicer ni bilo omejeno – cena za liter se zdaj giblje med 1,29 in 2,99 evrov.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članek10 razlogov, da se odločimo za lokalno prezračevanje
Naslednji članek»Zvečer pred spanjem vlijem 50 g tega prahu v školjko, pokrijem in pustim tako čez noč«
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.