Doma narejena čistila za vsak kotiček

Pomembnost čistega doma mora biti na prvem mestu, ne samo sedaj, ko je toliko govora o famoznem virusu in njegovih učinkih, temveč mora biti del našega vsakdanjega življenja. Da dosežemo maksimalen učinek pa ni treba posegati po čistilih s prodajnih polic, ki poleg blišča in sijaja, v naš dom vnašajo tudi strupe, posledično povzročajo alergije, težave z dihanjem, dražijo sluznico in kožo. Na drugi strani s taistimi čistili, ki so zapakirana v plastično embalažo, otežujemo delo tudi naši materi Zemlji, če pa se že odločimo za bolj ekološko in človeku prijazno verzijo izdelkov, pa vsekakor trpi naša denarnica. Da bi rešili to zagato in hkrati učinkovito odstranili madeže in neprijetne vonjave, pa lahko poskrbimo sami, z doma narejenimi čistili. Obdobje domače samoizolacije pa je odlična priložnost za ustvarjanje in premagovanje dolgčasa tudi s čiščenjem in urejanjem doma.

dekle pripravljeno na ćiščenje

Univerzalno čistilo

Precej univerzalno čistilo, ki ga lahko shranimo za dalj časa in ga uporabimo praktično povsod, vse od odstranjevanja oblog vodnega kamna, za čiščenje ogledal do oken in podobno, je izjemno enostavno. Uporabimo ½ posodice alkoholnega kisa in ¼ posodice sode bikarbone v dve litrih vode.

Okna

čista oknaČe želite čistilo posebej za sijoča okna, v plastenki s pršilko zmešajte 3 žličke alkoholnega kisa in 1 liter tople vode. Za zelo umazana okna lahko dodate še ½ žlice tekočega mila. Sestavine samo dobro pretresite in akcija! Oken ne pomivajte, ko nanje sije sonce ali ko je steklo toplo, da na njih ne ostajajo madeži.

Stranišče

Za straniščno školjko lahko uporabimo kocke za čiščenje, za katere potrebujemo zmes ¼ skodelice citronske kisline in eno žlico sredstva za pomivanje posode, ki ga dodajamo postopoma. Ko dobimo zmes, podobno testu, ga razporedimo v kalup (lahko za ledene kocke) in pustimo, da se posuši.

Umazanija, mastni madeži, plesen in podobno

Alkoholni kis je v mešanici z vodo odlično sredstvo za odstranjevanje umazanije, mastnih madežev, neprijetnih vonjav, vodnega kamna in plesni. Ima sicer značilen vonj, ampak se hitro razdiši. Lahko pa mešanici dodamo nekaj kapljic eteričnega olja. Eterično olje lahko dodamo vedno mešanicam, da se izognemo močnemu vonja kisa in podobno.

Rja

Lotimo se lahko tudi enostavnega odstranjevanja rje. Na rjasto površino posujemo malo soli, čez stresemo nekoliko limete, da se dobro prepoji. Pustimo stati 2 do 3 ure. Kar ostane, zdrgnemo z limetinim olupkom.

Preproge

Za ohranjanje čistih preprog je dovolj redno sesanje. Pred sesanjem pa lahko potresemo preprogo s sodo bikarbono in pustimo stati od 15 do 30 minut, da vpije in odstrani neprijetne vonjave. Pomembno je, da ne uporabljamo kemičnih čistil, ker vsebujejo zdravju škodljive sestavine, ki so nevarne predvsem za otroke, ki se igrajo na preprogah.

pripomočki za čiščenje

Bakterije

V boju proti bakterijam in madežem lahko zmagamo z limonovim sokom, ki je zelo močna kislina.

Mikrovalovna pečica

V mikrovalovni pečici pogosto nastajajo madeži od hrane. Da jih lažje odstranimo postavimo v mikrovalovko manjšo keramično skodelico z mešanico alkoholnega kisa in limonovega soka. Pečico pustimo delovati dve minuti. Po končanemu ciklu pustimo vrata pečice še kakšno minuto zaprta. Notranjost nato obrišimo z mokro krpo.

Pečica

Za čiščenje zamaščene pečice lahko zmešamo ¾ posodice sode bikarbone, ¼ posodice soli in ¼ posodice vode. Zmočimo površino pečice z gobico in vodo. Nastalo gosto pasto nanesemo na površine pečice (poskusimo se izogniti kovinskim delom in odprtinam). Pustimo delovati čez noč. Naslednji dan vse skupaj odstranimo s kuhinjsko lopatko (da postrgamo umazanijo). Trdovratne obloge nežno zdrgnemo z žičnato krpo. Na koncu vse površine dobro speremo z vodo.

Prejšnji članek5,9 mio za energetsko obnovo 500 gospodinjstvom z nizkimi prihodki
Naslednji članekSlovensko električno vozilo za manj kot 10.000 EUR

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.