Brez strganja vsako jutro! To je trik, da vam stekla ne bodo več zmrzovala

Hand wearing blue glove scratching ice from car window. The ice scraper is an extension of the arm. Part of the windshield is ice free. Only part of the window is visible. Symbol or concept of winter season, cold, frost, weather, sight.
Foto: Ben-Schonewille iz iStock

Če imate možnost, vedno parkirajte avto tako, da je sprednji del obrnjen proti vzhodu, po možnosti naj ga ne zakrivajo zgradbe oziroma hiše. Tako bodo prvi jutranji žarki počasi stopili led in zmrzal na vetrobranskem steklu. Polaganje kartona na okna je odličen način za preprečevanje nastajanja ledu. Namesto kartona lahko postavite tudi staro brisačo.

SECRET to de-ice Iced Car Windows in SECONDS WITHOUT Scratching 💥 (Ingenious TRICK)

Pripravite si lahko tudi domačo tekočino za odmrzovanje, ki jo zjutraj samo popršite po zmrznjenem steklu in se tako izognete strganju. V plastenko dajte liter alkohola, deciliter vode in 1 čajno žličko detergenta za pomivanje posode. Dobro pretresite. Obstaja še en recept – v stekleničko z razpršilom nalijemo alkohol in vodo v razmerju 2:1 (dve tretjini alkohola in tretjina vode).

Zaščitite tudi ključavnice pred ledom

Če želite, da se brisalci ne lepijo na zmrznjeno steklo, nanje nataknite stare nogavice. Ali pa jih preprosto dvignite s stekla, da se ne bodo prijeli. Zunanja ogledala na avtomobilu ne bodo zmrznila, če jih ‘zapakirate’ v plastične vrečke. Lahko jih tudi ovijete z gumico. Zaščitite tudi ključavnice pred ledom – tu vam pomaga WD40. Razpršite ga v ključavnice avtomobila in čez noč ne bodo zmrznile. Če želite še vrata zaščititi pred zmrzovanjem, da jih boste zjutraj brez težav odprli, posezite po masti. Lahko je glicerin, vazelin, jedilno rastlinsko olje …

Če se znajdete nekje v mestu, vam zmrznejo stekla, pri sebi pa nimate razpršila ali strgala – posezite po bančni kartici in strgajte led. Šlo bo malo počasneje, a čez nekaj časa se boste lahko usedli v avto in se odpeljali domov. Obstaja tudi trik, s katerim preprečite, da bi se stekla vašega vozila zarosila, kar se pogosto zgodi v mrzlih dneh. Zelo preprosto – vsa stekla premažite z brivsko peno in dobro drgnite s papirnato brisačo, dokler odvečna količina ne izgine. Enako metodo lahko uporabite pri kopalniških ogledalih. Z mačjim posipom napolnite tudi stare nogavice, jih zavežite in pustite v avtu. Ta pesek absorbira vlago, zato bo zmanjšal njeno količino v vašem vozilu.

Hand trying to open locked door of a black car covered with frost in cold winter season
Foto: eugenesergeev iz iStock

Opomba

Velja ponoviti – nikoli, nikoli ne polivajte zmrznjenega stekla z vročo vodo, ker lahko poči, sploh če je že malo poškodovano. Boljša izbira je mlačna voda, ki jo na steklo nanesete s krpo.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIR24sata
Prejšnji članekSte vedeli, da predal pod pečico ni namenjen čiščenju posode, ampak nečemu čisto drugemu?
Naslednji članekKako letos kaže z regresom? Obetajo se spremembe …
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.