Barvanje ploščic: Keramične ploščice

barvanje ploščic
Foto: kb79 iz iStock

Če ste se naveličali starih ploščic in nimate časa ali sredstev za popolno menjavo, lahko za nekaj časa težavo rešite z barvanjem ter tako prostoru dodate svežino in popolnoma nov izgled. Pred vami je nekaj nasvetov za barvanje ploščic.

Nasveti za barvanje ploščic

  1. Ploščice temeljito očistite z mešanico vode in blagega detergenta. Sperite in popolnoma posušite ploščice. Uporabite lahko tudi čistilni alkohol, ki hitro izhlapeva in za seboj pusti popolnoma čisto in razmaščeno površino.
  2. Ploščice rahlo pobrusite z drobnozrnatim brusnim papirjem, da bo površina hrapava in tako olajšate oprijem barve. Obrišite prah od brušenja.
  3. S čopičem ali valjčkom nanesite plast temeljnega premaza za ploščice. Za čas sušenja upoštevajte navodila proizvajalca. Raje počakajte malce dlje kot da prehitevate.
  4. Ko se temeljni premaz posuši, na ploščice s čopičem ali valjčkom nanesite plast barve za keramične ploščice. Upoštevajte navodila proizvajalca glede časa sušenja med nanosi in nikar ne hitite.
  5. Pustite, da se barva popolnoma posuši, nato pa po potrebi nanesite drugi sloj.

Katero barvo uporabiti pri barvanju ploščic?

Kar zadeva barvo, ki jo želite uporabiti, lahko izberete kateri koli odtenek, ki vam je všeč. Upoštevajte le, da boste v primeru nanosa svetle barve na temno podlago morda morali nanesti več slojev.

Prepričajte se, da uporabljate barvo za keramične ploščice, ki je posebej zasnovana za uporabo na ploščicah. Ta vrsta barve je odporna na vodo in toploto ter se dobro oprime ploščic.

Možno je uporabiti tudi kredno barvo na ploščicah. Ta ni tako odporna na vodo in vročino kot barva za keramične ploščice in se morda ne oprime tako dobro na ploščice. Predvsem za pohodne površine počakajte, da se po nanosu barva res dodobra posuši, nanesite zaščitni lak in nekaj časa, dokler se lak povsem ne strdi, pazite, da površine ne odrgnete.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekSDČ – Podlaga za vzpostavitev stalne sheme skrajšanega delovnega časa (sdč)
Naslednji članekKoncept Peugeot Inception predstavlja prihodnost znamke
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.