Aspartam prinaša raka? Mit ali resnica?

Pills Natural sugar substitute in wooden spoon, close-up. Selective focus. Sweetener as food additive used with drinks for diabetes and weight loss. Low carb diet.
Foto: ALEKSEI BEZRUKOV iz iStock

Obstaja veliko umetnih sladil, vključno z aspartamom, saharinom, sorbitolom in ksilitolom. To so kemične snovi, ki imajo sladek okus. Umetna sladila se uporabljajo v mnogih različnih izdelkih namesto sladkorja. Sem spadajo gazirane pijače, sladice, pa tudi stvari, kot so žvečilni gumi in zobna pasta.

Ali aspartam in druga umetna sladila povzročajo raka? Prepričljivih dokazov, ki bi to potrjevali ni. Morda ste videli zgodbe o povezavi med umetnimi sladili in rakom na družbenih medijih ali v novicah. Vendar študije na ljudeh ne kažejo na povezavo med aspartamom in rakom.

Sestavine v hrani in pijači v Združenem kraljestvu so tesno regulirane. Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je postavila sprejemljiv dnevni vnos (ADI) za aspartam. Ta vnos ustreza približno 14 pločevinkam diete gazirane pijače za osebo, ki tehta približno 70 kg. To je več pločevink, kot jih večina ljudi spije v enem dnevu. Ali diete gazirane pijače povzročajo raka? Ne, umetna sladila v dietnih ali brezsladkornih gaziranih pijačah ne povečujejo tveganja za raka. Nekatera podjetja za pripravo pijač uporabljajo umetna sladila namesto sladkorja, ker umetna sladila pogosto vsebujejo manj kalorij kot sladkor ali sploh pa nimajo kalorij.

Obstaja veliko mitov o raku, vključno z umetnimi sladili, ki niso dokazano vzročniki raka. Vendar pa obstajajo dokazani vzroki raka in ukrepi, ki jih lahko sprejmete za zmanjšanje svojega tveganja.

Prejšnji članekZelo verjetno te vrste kompaktnih toplotnih črpalk (še) ne poznate. Pa bi jih morali.
Naslednji članek10 vrtnarskih trikov, ki dejansko delujejo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.