3 triki za odstranjevanje vinskih madežev (Kako odstraniti rdeče vino iz oblačil?)

Glass of red wine fell on carpet. Female hand cleans floor with sponge and detergent.
Foto: Mukhina1 iz iStock

Vinski madeži so pogost pojav v gospodinjstvih. Najpogosteje se radi pojavijo na belih oblačilih, saj je se zdi, da nimamo sreče, ko se to zgodi. Vinski madeži so lahko rdeči, oranžni, temni ali skoraj nevidni. Najpogosteje se madeži pojavijo na območjih, kjer je tkivo mehko in vlago absorbira. Če pa govorimo o zabavi, so lahko vinski madeži povsod. Vprašanje je torej vedno enako, kako se znebiti vinskih madežev. Predstavili vam bodo nasvete za odstranjevanje vinskih madežev. Med drugim boste izvedeli tudi, kako odstraniti rdeče vino iz oblačil.

Vinski madež? Ukrepajte hitro!

Ko pride do nastanka vinskega madeža je pomembno le eno. Ukrepati je treba hitro! Ne posedamo in čakamo, da bo madež čudežno izginil, saj ne bo. Hitreje, kot se bomo lotili reševanja problema, prej bo ta rešen. Postopek reševanja ali v tem primeru odstranjevanja vinskega madeža je na različnih tkaninah drugačen.

Odstranjevanje vinskega madeža s preproge

Polivanje rdečega vina po preprogi je zelo nevarna igra. Če imate navadno, svetlo preprogo, vas lahko pošteno skrbi, da ta madež ne bo nikoli odšel. Vendar je vedno rešitev. Prvi korak je, da dobite gazirano vodo in čisto, suho krpo. Krpo potopite v gazirano vodo in nežno vtrite v preprogo. Zatem območje popršite z odstranjevalcem madežev in pustite stati.

Vzemite bele papirnate brisače ali svetlo in čisto kuhinjsko brisačo in začnite pivnati. Ugotovili boste, da se je rdeče vino začelo dvigovati iz materiala. Madeža nikoli ne drgnite! Če ga zdrgnete, boste kaj hitro ugotovili, da se je madež začel širiti po preprogi. V kolikor takoj ne deluje, ponovite in si oglejte rezultate.

High Angle View Of Red Wine Spilled From Glass On Carpet
Foto: AndreyPopov iz iStock

Kako odstraniti rdeče vino iz oblačil?

Če rdeče vino polijete po oblačilih, je lahko vse skupaj kar stresno. Eden najlažjih načinov, da se znebite tega madeža, je uporaba laka za lase. Oblačilo rahlo poškropite z lakom za lase neposredno po tem, ko ste polili rdeče vino. Nato ga pustite stati nekaj minut.

Za tem vzemite čisto, suho krpo in čim bolje popivnajte območje. Ko to storite, lahko oblačilo vstavite v pralni stroj. Oblačila perite pri visoki temperaturi in pri tem uporabite biološki detergent. Pred tem se prepričajte, da je oblačilo mogoče prati na visoki stopnji. Včasih boste vseeno morali uporabiti nežnejši pristop pri odstranjevanju rdečega vina z oblačil.

Odstraniti vinski madež s kavča

Čiščenje rdečega vina s kavču je lahko prava muka. Pripravite svoje čistilo iz belega vinskega kisa in praška za pranje perila. Ti dve stvari lahko skombinirate v steklenički z razpršilom in neposredno napadete umazano območje. Rahlo popršite madež rdečega vina z nekaj raztopine, ki ste jo sami naredili. Pustite delovati približno 5 minut, nato pa s čisto, suho krpo obrišite madež.

Če to ne deluje, lahko uporabite tehniko sode bikarbone. Zmešajte nekaj sode bikarbone z nekaj tople vode, da nastane pasta. Naslednji korak je, da mešanico nanesete na madež. Pustite delovati približno 5 minut in nato obrišite s čisto, suho krpo. Po potrebi lahko ta korak ponovite.

Close up of woman's hands cleaning stain from sofa at home
Foto: gpointstudio iz iStock

Česa ne storiti pri čiščenju vinskih madežev

Zgornji koraki bodo korak bližje k čistim oblačilom, preprogi ali kavču po vinskem madežu. V nadaljevanju predstavljamo nekaj hitrih nasvetov, da tega ne boste nikoli storili pri odstranjevanju vinskega madeža. Ko odstranjujete vinski madež ne smete nikoli:

  • uporabiti vročine med čiščenjem in
  • drgniti madeža.
Prejšnji članekNega in čiščenje garažnih vrat
Naslednji članekPrednosti alu stavbnega pohištva

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.