Nega in čiščenje garažnih vrat

Hand use remote controller for closing and opening garage door
Foto: mirsad sarajlic iz iStock

Ne glede na to, ali imate sekcijska, rolo ali drsna garažna vrata, staustrezna nega in vzdrževanje bistvenega pomena za zagotavljanje njihovega nemotenega delovanja in dolgo življenjsko dobo. Tukaj je nekaj nasvetov, kako skrbeti za tovrstna garažna vrata in čistiti njihove lamele.

Čiščenje

Kar lahko za daljšo obstojnost vrat in lepši izgled storite vi, je, da garažna vrata in njihove lamele redno čistite. Lamele so posamezne plošče, ki sestavljajo vrata. Za njihovo čiščenje lahko uporabite raztopino vode in blagega detergenta ter krtačo z mehkimi ščetinami, da nežno očistite umazanijo ali umazanijo, če so nastali trdovratnejši madeži.

Ostanke lepila, flomastrov ali druge trdovratnejše madeže lahko poskusite odstraniti tudi z alkoholom, razredčilom ali čistilnim bencinom. Nikar ne uporabljajte belila, detergentov, ki vsebujejo močne soli ali močne kisline, tudi ne brusilnih gobic ali drugih grobih gobic za čiščenje, pa tudi visokotlačnega čistilca ne.

Vrata na koncu obrišite z mehko krpo in toplo vodo. Lamele po čiščenju s suho mehko krpo ali brisačo dobro obrišite do suhega, da preprečite nastanek vodnih madežev.

servisiranje garažnih vrata
Foto: yunava1 iz iStock

Reden servis garažnih vrat

Dokler vrata gladko tečejo, se gladko odpirajo in zapirajo, brez pokanja in škrtanja, smo varni. Da do tega ne pride, je treba opravljati redne servise vrat.

V primeru, da zaznamo težave, določene zadeve lahko preverimo sami – delo pa je bolje prepustiti strokovnjakom.

Zelo je pomembno, da garažna vrata redno pregledujete glede morebitnih poškodb ali zrahljanih delov. To lahko vključuje preverjanje vodil, pri čemer morate biti posebej pozorni na morebitne udrtine ali ovire, pregledovati je treba tudi vzmeti, ali je morda kakšna počila,ali je popustil kakšen vijak. Prav tako je treba redno pregledovati kable in druge strojno opremo glede znakov obrabe ali poškodb.

👉 Najbolje je, da se dogovorite s prodajalcem, od katerega ste vrata kupili, za redno vzdrževanje. Serviserji vas bodo kontaktirali in pregled vrat ter servis opravili dovolj pogosto, da bodo življenjska doba garažnih vrat čim daljša.

Pri drsnih vratih moramo biti pozorni predvsem na obrabo tekalnih koles in čistost tekalne površine.

Pomemben vidik nege garažnih vrat je tudi mazanje. Premične dele vaših garažnih vrat, kot so vodila, tečaji in kolesca, je treba namazati vsaj enkrat letno, da zagotovite nemoteno delovanje ter preprečite rjo in obrabo. Uporabiti je treba posebno mazivo za garažna vrata oziroma silikonski sprej v pršilu, ki hkrati preprečuje nabiranje prahu v vodilu. V nobenem primeru ne smemo uporabljati standardnih masti in olj, saj s tem vodilo umažemo in omogočimo, da se nanj prijemljejo pesek, umazanija in prah. Tudi ta del pa seveda lahko opravijo serviserji v okviru rednega letnega servisa.

Skrb za vrata je ključ do njihove dolge življenjske dobe. Z rednim servisom in čiščenjem bodo vaša garažna vrata še dolgo brezhibno delovala in izgledala v najboljšem stanju.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekRazstava UNIVERSUM Plečnik: na ogled Plečnikova bogata zapuščina
Naslednji članek3 triki za odstranjevanje vinskih madežev (Kako odstraniti rdeče vino iz oblačil?)

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.