Kanada v ognjenih zubljih, New York pod dimno zaveso

Gost dim in megla, ki sta oranžno obarvala newyorško nebo in prinesla eno najslabših ravni kakovosti zraka, kar jih je severovzhod ZDA videl v desetletjih, sta posledica vrste gozdnih požarov, ki divjajo v Kanadi. Požari, ki so se začeli junija in so prizadeli Ontarijo in Quebec, so vplivali tako na Kanadčane kot na Američane.

We saw the fire spreading on the whole mountain in a valley. I was worried about the plants and animals in this area. But it advances the metabolism of the Rocky Mt. The saplings will cover this area in the next year.
Foto: Andy_Hu iz iStock

Kanadski mediji poročajo, da je bilo junija evakuiranih 14.000 ljudi v Quebecu. V Kanadi so požari povzročili gost dim, ki je sprožil opozorila povezana s kakovostjo zraka. Tudi na severovzhodu ZDA je bilo podobno, mesta, kot sta New York in Philadelphia, so bila prekrita s gostim meglenim oblakom, ki se je kasneje premaknil proti jugu v Baltimore in Washington, D.C. Kot so predvidevale napovedi, se je dim postopoma začel razblinjati od vikenda naprej na vzhodni obali ZDA, vendar pa požari v Kanadi še vedno divjajo.

So kanadski požari pod kontrolo?

Po podatkih Kanadskega medinstitucionalnega centra za gozdne požare je trenutno po vsej državi 450 aktivnih požarov, pri čemer je bil o en nov požar zaznan v ponedeljek. Po dnevno posodobljenem zemljevidu centra te požari divjajo od obale do obale, pri čemer so požari močno koncentrirani v vzhodnih in zahodnih provincah Kanade ter na vzhodni in zahodni obali države.

Smoke from a forest fire near Pearchland British Columbia Canada
Foto: SMJoness iz iStock

Od teh požarov je bilo v ponedeljek 220 označenih kot “izven nadzora”, le 127 požarov pa je označenih kot “pod nadzorom”, medtem ko je za 103 požarov navedeno, da so “obvladani”. Obvladan požar se ne premika, vendar ga še ne štejejo za nadzorovanega, saj se njegov status lahko spreminja.

Po podatkih Ontarijskega ministrstva za naravne vire in gozdarstvo je v provinci 52 aktivnih požarov, od katerih jih veliko pokriva med 5.000 in 13.000 hektarjev ozemlja. Quebec medtem poroča o 128 aktivnih požarih, interaktivni zemljevid pa prikazuje redno posodobljene statuse požarov.

Težave pri obvladovanju požarov se nadaljujejo

Kot je že poročala televizijska hiša CBS News, ekstremne vremenske razmere v Kanadi spodbujajo požare in otežujejo gašenje ognja s strani gasilcev. Te razmere najverjetneje ne bodo izginile. Kanadska vlada je nedavno objavila posodobljen pregled sezonskih požarov v

Burning forest fire in British Columbia in Kootenay National Park
Foto: James_Gabbert iz iStock

državi, ki običajno trajajo od maja do oktobra. Najnovejši pregled, objavljen ta teden, navaja, da je letošnja sezona požarov “zelo huda” in opozarja, da trenutne napovedi “kažejo na možnost nadaljnje, nadpovprečne aktivnosti požarov po večini države vse do konca sezone 2023 zaradi trajajoče suše in dolgoročnih napovedi visokih temperatur.

Pomoč Kanadi je obljubil tudi ameriški predsednik Joe Biden: “Poslali smo več kot 600 ameriških gasilcev, strokovnega osebja in opremo, da pomagamo Kanadi pri odzivu na rekordno število požarov.” Biden je jasno poudaril, da se razlog v tako obsežnem številu požarov skriva v globalnem segrevanju. 

Prejšnji članekV svojem domu zagotovite najvišjo raven čistoče zraka
Naslednji članekZaradi kršitve otroških pravic huda kazen Microsoftu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.