Zaradi kršitve otroških pravic huda kazen Microsoftu

Vancouver, British Columbia - July 23, 2022: Microsoft logo on an office tower exterior in downtown Vancouver.
Foto: jewhyte iz iStock

Microsoft bo ameriškim zveznim regulatorjem plačal 20 milijonov dolarjev potem, ko je bila ugotovljena kršitev. Podjetje je namreč nezakonito zbiralo podatke o otrocih, ki so ustvarili račune na Xboxu. Zvezna trgovinska komisija (FTC) je v ponedeljek dosegla poravnavo s Microsoftom, iztržila pa je tudi povečane zaščite za mlade igralce. Med drugimi kršitvami je FTC ugotovila, da Microsoft ni obveščal staršev o svojih politikah zbiranja podatkov. Ukrep povečane zaščite je zelo podoben podobni situaciji v prejšnjem tednu, ko je bil Amazon sankcioniran zaradi njegovih naprav Echo.

Ipswich, United Kingdom – October 24, 2022: A girl's hand holding a black nacon xbox controller with painted finger nails
Foto: Wirestock iz iStock

Glavna kršitev, ki jo je ugotovila FTC je, da je Microsoft kršil zakon o varstvu zasebnosti otrok na spletu, saj ni pravilno pridobil soglasja staršev. Prav tako je osebne podatke otrok, mlajših od 13 let, hranil dlje časa, kot je bilo potrebno za račune, ustvarjene pred letom 2021. Ameriški zakon zahteva, da spletne strani namenjene otrokom, pridobijo soglasje staršev ter staršem posredujejo informacije o zbiranju osebnih podatkov njihovega otroka.

Uporabniki Xboxa morajo ustvariti račun, da lahko uporabljajo določene storitve. Kot del postopka se zbirajo informacije, kot so polno ime, e-poštni naslov in datum rojstva. Microsoft je šele po pridobitvi osebnih podatkov, kot je telefonska številka otroka, zaprosil za dovoljenje staršev. “Microsoft je podatke od leta 2015 do 2020 hranil tudi, če starši niso zaključili postopka,” je v uradni izjavi sporočila FTC.

Odziv pri Microsoftu

Na uvedene sankcije so se z opravičilom že odzvali tudi pri Microsoftu. “Opravičujemo se, da nismo izpolnili pričakovanj strank in se zavezujemo, da bomo spoštovali navodila ter še naprej izboljševali naše varnostne ukrepe,” je v objavi na Xboxovem blogu zapisal Dave McCarthy, CVP za storitve igralcev pri Microsoftu.

computer games, game console, baby
Foto: Victoria_Regen iz Pixabay

Kot del poravnave mora Microsoft tudi uvesti nove varnostne ukrepe za otroke. To vključuje vzpostavitev sistema za izbris vseh osebnih podatkov po dveh tednih, če ni pridobljeno starševsko soglasje. Odločitev o FTC-ja mora, preden stopi v veljavo, odobriti še zvezni sodnik.

Kot omenjeno kršitev povezana z Xboxom ni osamljen primer velikega kršenja ameriške zakonodaje. Prejšnji teden je Amazon pristal na plačilo 25 milijonov dolarjev potem, ko je FTC ugotovila, da je več let hranil občutljive podatke, vključno s posnetki otroških glasov.

Prejšnji članekKanada v ognjenih zubljih, New York pod dimno zaveso
Naslednji članekVinjete od danes dražje, zastoji pa vse daljši

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.