Zakon o dodatnih ukrepih z novimi dodatki ter odškodnino za cepljenje

Dodatki v novem predlogu zakona
Dodatki v novem predlogu zakona

Vlada je na današnji novinarski konferenci predstavila sprejet zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja okužb, omilitev, obvladovanje in odpravo posledic covid-19. Prihajajo novi dodatki, plačila ter odškodnine. Kdo vse bo deležen novega dodatka in v kakšni višini, če se predlog vlade tudi sprejme?

Dodatek za upokojence v decembru

Upokojenci s pokojnino, nižjo od 510 evrov, bodo dobili 300 evrov izrednega dodatka. Tisti, ki imajo pokojnino med 510 in 612 evri, bodo dobili 230 evrov. Prejemniki pokojnin od 612 do 714 evrov pa 130 evrov. Kot je dejal minister za finance Andrej Šircelj, naj bi bil dodatek izplačan že decembra.

Dodatek za kmete

Vladni predlog predvideva tudi enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov izplača tudi kmetom (nosilcem ali članom kmetije) z dohodki pod 591,2 evra, ki so stari več kot 65 let in ki niso prejemniki pokojnin.

Dodatek za invalide

Vlada predlaga dodatek za invalide v višini 150 evrov.

Dodatek za civilno zaščito in študente prostovoljce

Plačilo bodo dobili tudi pripadniki civilne zaščite ter dijaki in študentje prostovoljci, ki pomagajo v zdravstvenih ustanovah. Dodatek bo znašal 30 evrov na dan za civilno zaščito in 25 evrov za dijake oz. študente.

Novi ukrepi na področju zdravstva

  • podaljšanje ukrepa začasnega prerazporejanja do 30. 6. 2022. Za lažje prerazporejanje kadra je ministrstvo za zdravje dobilo možnost, da lahko vsem delodajalcem v mreži javne zdravstvene službe odredi prednostno razporejanje kadra glede na izkazane potrebe.
  • sprememba nacionalnega razpisa za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev, in sicer tako, da se upošteva čakalni seznam čakajočih nad dopustno čakalno dobo še v šestih oziroma devetih mesecih po izvedbi razpisa. Tako se bo po besedah ministra Poklukarja izboljšala učinkovitost izvajanega razpisa in zagotovile večjo dostopnost do zdravstvenih storitev.
  • podaljšanje financiranja telemedicinske obravnave, ki je strokovno upravičena in potrebna tudi pri pacientih, pozitivnih na COVID-19 do 30. junija 2022.
  • podaljšanje ukrepa koriščenja odsotnosti zaradi bolezni brez potrdila o upravičeni zadržanosti do 28. 2. 2022 z možnostjo podaljšanja še za 3 mesece. Po besedah ministra Poklukarja bodo s tem razbremenjeni družinski zdravniki.
  • podaljšana je možnost izrabe še neizrabljenega dopusta za leto 2020 do 1.aprila 2022 in letnega dopusta 2021 do 30. 12. 2022.

Odškodninska odgovornost pri cepljenju ali zdravljenju z zdravilo za covid-19

Kot je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar je uvedba odškodninske odgovornosti in s tem sistema odškodnin brez krivde ključna pri ohranjanju zaupanja v varnost in kakovost cepiv ter zagotavljanju učinkovitega in celovitega izvajanja nacionalnega programa cepljenja proti Covid-19. Zato se uvaja povračilo škode tistim upravičencem, ki so bili cepljeni in jim je nastala škoda na zdravju. Prav tako se uvaja povračilo škode tistim upravičencem, ki jim je zaradi uporabe ali aplikacije zdravila za zdravljenje covid-19, ki ima začasno dovoljenje za promet, nastala škoda na zdravju. Do odškodnine so upravičeni tudi ožji družinski člani.

Dodatek za karanteno

Plačilo samostojnim podjetnikom, kmetom in družbenikom enoosebnih družb, ki so v karanteni ali pa so v karanteni njihovi otroci. Poseben dodatek v višini 250 evrov za deset dni, 500 evrov za dvajset dni oziroma 750 evrov za en mesec.

Sofinanciranje nabave hitrih testov

Pomoč pripada podjetjem, samostojnim podjetnikom, zavodom, društvom, samozaposlenim in bo znašal 60 evrov na delavca. To je del olajšanja nabave hitrih testov za gospodarstvo.

Podaljšanje turističnih bonov

Turistični boni (iz leta 2020) bi lahko bili podaljšani do konca junija 2022. Za letošnje bone pa tega ni treba urejati zakonsko, zadoščal bo sklep vlade s katerim bodo BON21 podaljšali v naslednje leto.

Prejšnji članekOčistite dno posode – brez drgnjenja
Naslednji članekKakšna je razlika med kuhinjo in sanjsko kuhinjo?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.