V letu 2023 manj finančnih spodbud v gospodarstvu

Novinarska konferenca ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, kjer so predstavili načrt finančnih spodbud
Novinarska konferenca ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, kjer so predstavili načrt finančnih spodbud Foto: on gov

Kot vsako leto, je tudi v letu 2023 znan proračun finančnih spodbud slovenskih ministrstev. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ki v taki obliki obstaja dober mesec, bo letos ponudilo dobrih 634,4 milijona evrov novih finančnih spodbud. Od tega bo 304,9 milijona evrov lastnih sredstev. Kaj je ministrstvo napovedalo za leto 2023?

Leto 2023 v primerjavi z letom 2022

Poglejmo v leto 2022. Lani je ministrstvo skupaj z izvajalskimi institucijami in SID banko ponudilo gospodarstvu in turizmu preko 700 milijonov evrov razvojnih sredstev in podprlo skoraj 5.000 projektov. Letos bo številka za zdaj drugačna oziroma nižja.

Ministrstvo je v 2022 zelo hitro v prakso spravilo Načrt za okrevanje in odpornost (NOO), kjer je razpisalo kar 98 % evropskih sredstev iz NOO. Na ta način je ministrstvo upravičencem omogočilo dovolj časa za izvedbo projektov, saj EU daje sredstva na voljo le do leta 2026. Glede iztekajoče kohezijske ovojnice 2014-2020, v kateri je bilo gospodarstvu na voljo okrog 0,9 milijarde evrov EU sredstev, je ministrstvo konec 2022 že izplačalo 97 % teh sredstev. Na ministrstvu pričakujejo, da bodo razpoložljiva kohezijska sredstva iz preteklega finančnega obdobja predvidoma tudi uspešno počrpali.

Dobrih 634,4 milijona evrov razvojnih spodbud

Ministrstvo bo skupaj z ukrepi tudi iz namenskega premoženja izvajalskih organizacij in SID banke gospodarstvu, turizmu in športu ponudilo dobrih 634,4 milijona evrov novih razvojnih spodbud. Od tega bo približno polovica teh sredstev oziroma 304,9 milijona evrov ciljnim skupinam ponudilo ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport skupaj z izvajalskimi organizacijami iz svojih proračunskih sredstev in evropskih sredstev v upravljanju ministrstva.

»Za dolgoročno izboljšanje konkurenčnosti in dvig dodane vrednosti pa moramo nadaljevati z vlaganjem v nadaljnji razvoj in rast podjetij, njihov digitalni in zeleni prehod ter večjo produktivnost,« je povedal minister Matjaž Han.

Ukrepi in razpisi s finančno pobudo v letu 2023

Z ukrepi bo ministrstvo podprlo naslednjih osem področij:

  • nova interventna posojila za omilitev posledic energetske ali ukrajinske krize, ki bodo namenjena za investicije in obratna sredstva – skupaj 110 milijonov evrov oziroma 36,1 % razpisanih sredstev. Gre za vzpostavitev novih finančnih instrumentov pri Slovenskem podjetniškem skladu in SID banki na osnovi Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize;
  • gospodarsko prestrukturiranje premogovnih regij – 83,1 milijona evrov oziroma 27,2 %;
  • raziskave in razvoj – 33,9 milijona evrov oziroma 11,1 %;
  • podjetništvo in internacionalizacija – 29,3 milijona evrov oziroma 9,6 %;
  • šport – 16,8 milijona evrov oziroma 5,5 %;
  • spodbujanje lesno predelovalne industrije –13,0 milijona evrov oziroma 4,3 %;
  • spodbujanje razvoja turizma – 10,7 milijona evrov oziroma 3,5 %;
  • krožno gospodarstvo – 8,2 milijona evrov oziroma 2,7 %.

V tem trenutku je objavljenih pet ukrepov oziroma razpisov, pri katerih je rok za oddajo vlog v letošnjem letu. Novih 23 razpisov pa bo ministrstvo objavilo tekom leta. Izvajalske institucije in SID banka bodo objavile predvidoma še dodatnih 17 ukrepov v vrednosti 329,5 milijona evrov (med ukrepe SID banke iz zadevnega načrta zajemamo le ukrepe, ki so oblikovani iz naslova vplačila sredstev s strani MGTŠ).

Prejšnji članekZakaj so okna iz aluminija in PVC-ja tako priljubljena?
Naslednji članekGradbene faze: Od začetka do konca gradnje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.