To se zdaj dogaja s cenami nepremičnin v Sloveniji

money, home, coin
Photo by nattanan23 on Pixabay

V drugem četrtletju letošnjega leta so cene stanovanj v Ljubljani v povprečju padle za 100 evrov na kvadratni meter, ugotavljajo pri Arvio, slovenskem podjetju, ki ponuja aplikacije za ocenjevanje vrednosti nepremičnin. Kot ugotavljajo, so se tudi oglaševane cene začele umirjati, ne le promet in vrednost transakcij.

V primerjavi s prvim četrtletjem, je tako po podatkih Arvia v drugem četrtletju upadlo število transakcij za kar 15 % na območju Slovenije in okoli 13 % na področju Ljubljane, kar naj bi bil jasen znak, da bo trg kmalu začel stagnirati, ugotavlja ustanoviteljiva in izvršna direktorica Ajda Mrzel Kaluža. Nepremičninski trg naj bi tako svoj vrh kar 7-letne rasti cen dosegel v začetku letošnjega leta.

Oglaševane dejanske cene stanovanj v Ljubljani
Med oglaševanimi in dejansko doseženimi cenami sklenjenih poslov v bazi ETN (GURS) so se ustvarile t. i. škarje. Prodajalci so nedavno dobili celo višjo kupnino, kot so sprva pričakovali. Cene so v evrih/m2. Foto: Arvio
Cene stanovanj v Ljubljani
Foto: Arvio

Kako na povpraševanje vpliva obrestna mera?

Dejstvo je, da se s tem, ko se dvigujejo tako EURIBOR kot obrestne mere, ki jih nudijo banke, ponudba dolgoročnih stanovanjskih kreditov s fiksno obrestno mero pa se manjša, še manjša tudi povpraševanje po kreditih – in nepremičninah. Trenutno stanje tako ne narekuje nadaljnjega dviga cen – nasprotno, pričakovati je, da bodo cene nepremičnin v prihodnje počasi padale.

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRArvio.si
Prejšnji članekToplotna črpalka Samsung za ogrevanje in hlajenje
Naslednji članek3. podaljšana gradbena faza: Kaj je to?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.