Sprememba pri limitu brezstičnega plačevanja brez PIN-a

Zgornja meja limita brezstičnega plačevanja brez številke PIN se dviguje
Zgornja meja limita brezstičnega plačevanja brez številke PIN se dviguje

Pri vpisovanju številke PIN se nam obeta sprememba. Za enkratno plačilo z brezstičnimi karticami Mastercard, Maestro in Visa, se spreminja zgornja meja limita za katero ni potreben vnos PIN številke. Ta se bo dvignila s 25 evrov na 50 evrov. Kdaj bo začela veljati in kje vse bo veljala?

Sprememba zgornjega limita pri brezstičnem plačevanju

Združenje bank Slovenije je sporočilo, da se dviguje zgornja meja limita enkratnega plačila pri katerem ne bo potreben vnos številke PIN. Kot so navedli, bo vnos številke PIN z junijem potreben za potrjevanje plačil nad 50 evrov. Izjema naj bi bila brezstična plačila do 50 evrov, ko bo to zahteval posamezni POS terminal.

Zaradi zagotavljanja dodatne varnosti pri brezstični uporabi kartic so nekatere banke in hranilnice že ob prvi uvedbi brezstičnih kartic postavile dodaten limit za kartice (t.im. skupni limit za izvajanje brezstičnih transakcij brez vnosa PIN-številke), ki omogočajo brezstično plačevanje. Le-ta je odvisen od posamezne banke oz. hranilnice in je določen kot seštevek zneskov zaporednih brezstičnih plačil, ki so bila izvedena brez vnosa PIN številke.

To pomeni, da ko boste dosegli skupni znesek predhodnih zaporednih brezstičnih plačil brez vnosa PIN številke, ki je pri vaši banki ali hranilnici določen kot limit, boste morali v nadaljevanju tudi pri plačilu zneska pod 50 evrov na prodajnih mestih na POS terminalu vpisati PIN številko vaše kartice.

PIN številka ne bo več potrebna pri plačilih do 50 evrov
PIN številka ne bo več potrebna pri plačilih do 50 evrov

PIN številka nad 50 evrov z junijem

Sprememba dviga limita pri brezstičnem poslovanju bo v praksi uvedena postopoma, predvidoma v roku dveh tednov od 1.6.2022 dalje in sicer v odvisnosti od časovnice nadgradenj posameznih POS terminalov.

VIRzbs.si
Prejšnji članekCenen naftnih derivatov v nebo, na ministrstvu pa pojasnjujejo
Naslednji članekVinska klet v vašem domu
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.