Razpis za pomoč podjetjem na področju intelektualne lastnine

2023 numbers on a calculator and euros banknotes, new year finance, money inflation and budget concept
Foto: Delpixart iz iStock

Objavljen je razpis sklada za pomoč malim in srednje velikim podjetjem za leto 2023 na področju intelektualne lastnine. Objavil ga je Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino.

Razpis za pomoč malim in srednje velikim podjetjem

Sofinanciranje dejavnosti na področju intelektualne lastnine, za katero lahko zaprosijo mala in srednje velika podjetja (MSP) s sedežem v Evropski uniji. Sofinanciranje bo potekalo v obliki vrednotnic:

  • vrednotnica 1: storitev predhodnega pregleda intelektualne lastnine – IP Scan
  • vrednotnica 2: varstvo znamk in modelov v EU in zunaj EU

Skupni proračun, ki je v letu 2023 na voljo za sofinanciranje dejavnosti na področju intelektualne lastnine, je 25 milijonov evrov. Vsako MSP lahko zaprosi za eno vrednotnico na posamezno vrsto dejavnosti intelektualne lastnine v okviru pravil in omejitev financiranja iz razpisa.

Na področju znamk in modelov je najvišji znesek pomoči do 1.000 EUR na upravičenca, uporabljale pa se bodo naslednje stopnje sofinanciranja:

  • varstvo znamk in modelov v EU (prijave na nacionalni in regionalni ravni ter ravni EU): 75 % povračilo upravičenih pristojbin,
  • varstvo znamk in modelov zunaj EU (mednarodne prijave): 50 % povračilo upravičenih pristojbin.
Knowledge team concept as a group of people made of connected gears and cogs with jigsaw pieces inside their heads as a metaphor for making a connection to teach and lead in partnership.
Foto: wildpixel iz iStock

Razpis se izvaja v okviru pobude Ideas Powered for Business SME Fund in je del akcijskega načrta Evropske komisije za intelektualno lastnino. Sklad za MSP je pobuda Evropske komisije, ki jo bo Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) izvajal od 23. januarja 2023 do 8. decembra 2023.

Zakaj je treba varovati svojo intelektualno lastnino?

Varstvo intelektualne lastnine je v digitalni dobi nujno. Je pravni način, s katerim preprečite, da se vaše edinstvene zamisli, proizvodi in storitve kopirajo ali uporabljajo brez vašega dovoljenja. Varstvo intelektualne lastnine prek Sklada za MSP lahko zajema različno premoženje, vključno z blagovnimi znamkami, modeli, patenti in rastlinskimi sortami.

VIReuipo.europa.eu
Prejšnji članekTovarna porobetona Ytong z novo sončno elektrarno
Naslednji članekSofinanciranje nagrad na področju urejanja prostora in graditve objektov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.