Razpis v vrednosti 50 milijonov evrov za inovacije v mestih

Slovenian flag flying high over Lake Bled in Slovenia
Photo by DC_Colombia on iStock

Objavljen je razpis za podporo inovacijam v mestih in zmogljivostim mest za izgradnjo trajnostnega razvoja mest. Evropska pobuda za mesta, ki je del ESRR (Evropski sklad za regionalni razvoj), je objavila razpis v vrednosti 50 milijonov evrov. Kaj prinaša razpis, kdo se lahko prijavi in kakšni so roki za prijavo?

Čemu je namenjen razpis?

Razpis je namenjen prenosu temeljnih vrednot pobude Novi evropski Bauhaus v prakso: estetike, trajnosti in vključevanja. Omogočil bo izvajanje druge generacije predstavitvenih projektov Novega evropskega Bauhausa.

Kdo se lahko prijavi na razpis?

V prvi vrst ije razpis namenjen projektom, ki bodo gonilo preobrazbe v mestih in bodo imeli potencial ustvarjanja naložb. Obenem pa bodo v spodbudo drugim projektom kohezijske politike v skladu z načeli Novega evropskega Bauhausa. Projekti morajo biti povezani z naslednjimi štirimi temami:

  • gradnja in prenova v duhu krožnosti in ogljične nevtralnosti,
  • ohranjanje in preoblikovanje kulturne dediščine,
  • prilagajanje in preoblikovanje stavb za cenovno dostopne stanovanjske rešitve,
  • obnova mestnih površin.

Rok razpisa

Razpis je odprt do sredine januarja 2023.

Beautiful sunset in Piran with Tartini square at night with city lights .
Photo by I love takeing photos and i think that is a really great opportunity for me to share them on iStock

O razpisu za podporo inovacijam v mestih

Evropski sklad za regionalni razvoj bo financiral 80 % stroškov izbranih projektov. Vsak projekt lahko prejme do 5 milijonov evrov. Del teh sredstev bo podprl prenos inovativnih rešitev v druga mesta v Evropi, da se učinek še poveča, zlasti v mestih in regijah, ki najbolj potrebujejo podporo pri preobrazbi v zeleno prihodnost. Dolgoročno bodo mestne oblasti, ki bodo prejele podporo, vzpostavile partnerstva za prenos s tremi drugimi mesti, ki jih zanima ponovitev celotnih projektov ali njihovih delov.

»Inovativni projekti na terenu, ki uresničujejo vrednote novega evropskega Bauhausa, so ključnega pomena za vključujoč zeleni prehod, ki zagotavlja visokokakovostne življenjske rešitve za vse. Pozivam mesta v EU, da z vizijo in ustvarjalnostjo čim bolje izkoristijo možnosti financiranja, ki jo ponuja evropska pobuda za mesta v okviru kohezijske politike. Tako bodo izboljšala življenja državljank in državljanov in dala zgled za reševanje kompleksnih urbanih izzivov na način novega evropskega Bauhausa,« je o razpisu povedala evropska komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira.

»Mesta imajo pomembno vlogo pri trajnostni preobrazbi. Veljajo namreč za edinstveno izhodišče ne le za vključevanje državljank in državljanov, temveč tudi za nadgradnjo kulturne raznolikosti in kulturne dediščine pri preoblikovanju naših življenjskih prostorov in miselnosti. S tem novim razpisom smo vrednote novega evropskega Bauhausa v gradnjo in funkcionalnost mest umestili karseda blizu državljankam in državljanom. Veselim se uresničevanja projektov in njihovega razširjanja po vsej Evropi,« pa je o razpisu in projektih povedala Marija Gabriel, evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade.

Žiga Kastelic

SEO urednik

VIReuropa.eu
Prejšnji članekKako zgraditi energijsko varčno hišo brez dodatne toplotne izolacije fasade?
Naslednji članekTudi sami lahko dvignete 1000 kg?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.