Prihodnost javnega prevoza v času koronavirusa

Ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom so močno prizadeli gospodarstvo. Podjetja odpuščajo, nekatera so celo morala zapreti svoja vrata. Še ena žrtev pandemije pa je javni prevoz, ki zaradi ukrepov prav tako stagnira, še posebej pristaniški in letališki promet. Tovorni promet ni bil tako prizadet kot potniški.

Podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da je bil javni promet od januarja do septembra 2020 za kar 50 % manjši kot v istem obdobju lani. To je seveda posledica ukrepov za zajezitev pandemije, s katerimi je bil javni promet letos že dvakrat ustavljen. Delo in študij od doma sta poleg tega povzročila, da se je z javnim prevozom prepeljalo manj ljudi.

Vlaki samevajo, letala ostajajo na tleh

V železniškem potniškem prevozu je bilo letos v primerjavi z lanskim letom prepeljanih za 37 % manj potnikov. Zmanjšal se je tudi prevoz blaga, in sicer za 10,1 % v železniškem blagovnem transportu, medtem ko so po železnici prepeljali za približno 10 % manj ton blaga kot lansko leto.

Notranjost letala

Največji udarec je seveda doživel letališki potniški promet, ki je ena izmed panog, ki jo je pandemija po celem svetu močno prizadela. Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana je letos od januarja do septembra prepeljalo za 81,5 & manj potnikov kot v istem obdobju lani. Tudi pretovorjenega je bilo manj blaga, in sicer za 11,5 %.

Niti ene križarke v slovenskih pristaniščih

Poleg letališč je tudi pristaniški promet doživel močne izgube. V slovenskih pristaniških je letos tako pristalo za kar četrtino manj ladij kot preteklo leto. Letos pri nas ni pristala nobena ladja za križarjenje. Tudi blagovni promet je bil v pristanišču Koper letos manjši za 18,6 % v primerjavi z lanskim letom.

Križarka

Tudi cestna tovorna vozila so letos prepeljala manj blaga, v prvi polovici leta je ta razlika znašala 5,1 % v primerjavi z letom 2019. Zaradi negotove finančne situacije številnih pa je bilo registriranih tudi precej manj osebnih avtomobilov. Med januarjem in septembrom je bilo pri nas registriranih petino manj vozil kot v istem obdobju leta 2019. Zmanjšalo se je tudi število prvih registracij vseh osebnih avtomobilov.

VIRSURS
Prejšnji članekAudi se vrača v reli Dakar in Le Mans
Naslednji članekNovo mobilno omrežje Heliot Europe prihaja v Slovenijo!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.