Poznate svoje pravice na »vročem« delovnem mestu?

Office employee feeling stressed after summer heat haze
Photo by tommaso79 on iStock

Vroči dnevi so tukaj, kar lahko pomeni nevzdržne temperature in še bolj nevzdržne pogoje za delo. In ob takih pogojih in primerih mora delodajalec sprejeti potrebne ukrepe, ki vsem delavcem zagotavljajo ustrezno toplotno obdobje in delovno okolico nasploh. Za pravilne ukrepe skrbi Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih.

Ustrezni pogoji za delavce v vročih dnevih

Ustrezne pogoje za delavce opredeljuje Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih. V 25. členu tako opredeljuje temperaturo zraka, ki jo mora delodajalec praviloma zagotavljati v delovnih prostorih. Delodajalec mora tako zagotoviti takšno temperaturo zraka v delovnih prostorih med delovnim časom, da ustreza biološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in na fizične obremenitve, razen v hladilnicah, kjer se upoštevajo kriteriji za delo v mrazu. Pri izpolnjevanju vseh teh zahtev mora delodajalec upoštevati tudi določila slovenskih standardov za toplotno udobje.

Temperatura ne sme presegati 28 stopinj Celzija

Temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegeti 28 stopinj Celzija. Izjeme so vroči delovni prostori, kjer so temperature povečane zaradi delovne opreme, ki jo uporablja delodajalec pri izvajanju delovnega procesa. Ko se v delovnih prostorih pojavljajo temperature, višje od 28 stopinj Celzija, tudi če je to samo občasno, predvsem kot posledica povečanih zunanjih temperatur, mora delodajalec zagotavljati delavcem ustrezno toplotno udobje ter sprejemati potrebne ukrepe.

Worried man calling ambulance for his uncosncious coworker
Photo by KatarzynaBialasiewicz on iStock

Delodajalec lahko uvede začasne ukrepe, ki veljajo le v času prekoračenih najvišjih dovoljenih temperatur. To so na primer prerazporeditev delovnega časa, krajši delovni čas, pogostejši in daljši odmori med delovnim časom, ponudba ustreznih osvežilnih brezalkoholnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela in podobno. Skrajni ukrep je lahko tudi prekinitev delovnega procesa, seveda pa se lahko odloči tudi za dolgoročnejše tehnične ukrepe v obliki dodatnih klimatskih in prezračevalnih naprav, če drugih ukrepov na primer zaradi narave delovnega procesa ne more vpeljati. Odločitev o tem, katere ukrepe bo izvedel, je delodajalčeva, morajo pa biti opredeljeni v Izjavi o varnosti z oceno tveganja.

VIRgov.si
Prejšnji članekOhladite se s klimatsko napravo, ki ne piha!
Naslednji članekTako se gibljejo cene stanovanj v Sloveniji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.