Požar? Če tega niste storili, pozabite na povračilo zavarovalnice

Vsako leto se v Sloveniji zgodi okoli 500 dimniških požarov, navajajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Marsikateri požar bi se lahko preprečil z ustreznim pregledom in čiščenjem dimnika ter servisom kurilne naprave.

Pred letom 2017 je izvajalca dimnikarskih storitev za posamezno koncesijsko območje izbrala država. Uporabnik je bil dolžen izvajanje storitev prepustiti izbranemu koncesionarju. Novi Zakon o dimnikarskih storitvah dopušča, da si uporabnik dimnikarja izbere sam. Ostaja pa obveznost, da dimnikarju omogoči pregled kurilne naprave vsaj enkrat letno. Kot kaže poročilo Inšpektorata za okolje in prostor, je bilo v letu 2019 pregledanih celo manj kot 40 odstotkov malih kurilnih naprav (do 50 kW), kar kaže, da uporabniki pregledov dimnikov ne jemljejo dovolj resno. Posledice so zaskrbljujoče: število dimniških požarov se povečuje, prav tako mediji vse pogosteje poročajo o zastrupitvah z ogljikovim monoksidom, do česar pride zaradi anomalij na kurilnih in prezračevalnih napravah ter dimovodih.

Izbira dimnikarja

Uporabnik male kurilne naprave mora dimnikarja torej izbrati sam. Na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor je objavljen seznam izvajalcev dimnikarskih storitev. Na začetku ali po koncu kurilne sezone naj dimnikar pregleda vašo napravo in dimovodni ter prezračevalni sistem (še bolje pred in po sezoni). O vsem bo napravil zapisnik, hkrati pa preveril še, ali imate pravilno nameščen detektor monoksida ter izvedel meritve emisij dimnih plinov.

Da je kurilna sezona res varna, naj napravo pred ali po kurilni sezoni pregleda tudi serviser. Ta bo očistil gorilnik, odpravil morebitne težave na napravi, izmeril vsebnost posameznih plinov ter preveril, če napeljava pravilno deluje.

Pregled in servis je nujno opraviti vsaj enkrat letno. Če tega torej še niste opravili, opravite po koncu kurilne sezone.

Kaj, če dimnikar ugotovi nepravilnosti?

V takem primeru izda negativni zapisnik in navede rok, do kdaj morate nepravilnosti odpraviti.

Čiščenje peči:
– Peč na trda goriva: 4x v sezoni,
– Peč na biomaso: 2x v sezoni,
– Peč na plinasto gorivo: 1x v sezoni (+ enkrat v sezoni opraviti meritve dimnih plinov).

Ko zagori …

Če pride do dimniškega požara, vi pa niste omogočili dimnikarskega pregleda in servisa, lahko pozabite na povračilo škode iz naslova požarnega zavarovanja.

Uporabnik oziroma lastnik male kurilne naprave je dolžan poskrbeti za redne preglede in servise. V splošnih pogojih premoženjskega zavarovanja je jasno navedeno, da mora zavarovanec v primeru vgradnje nove ali rekonstruirane naprave opraviti prvi pregled, v primeru že vgrajenih naprav pa opravljati redne letne preglede kurilne naprave in z njo povezanih dimnih vodov, zračnikov in pomožnih naprav s strani pooblaščene dimnikarske službe. Na zahtevo zavarovalnice mora potrdilo o opravljeni storitvi tudi predložiti.

Pri požaru, ki nastane kot posledica malomarnosti uporabnika kurilne naprave, zavarovanec tako ne bo upravičen do povračila škode iz naslova požarnega zavarovanja.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekRespira: pametni vrtiček, ki ga morate imeti
Naslednji članekZakaj izbrati zimski vrt?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.