Potrjeni bonitetni oceni Slovenije

Credit Rating Decrease From AAA to AA Concept
Foto: AndreyPopov iz iStock

Potrjena je bonitetna ocena Slovenije, ki sta jo potrdili Agenciji S&P in DBRS Morningstar. Od vsake je dobila oceno s stabilnimi obeti, kar je lahko dokaz, da gre za zaupanja vredno in trdno državo.

Sloveniji napovedujejo stabilne obete

Agencija S&P je Sloveniji potrdila oceno AA- s stabilnimi obeti. Agencija DBRS Morningstar pa oceno A s stabilnimi obeti.

Na dober položaj Slovenije vplivajo dobro razvito gospodarstvo, učinkovito upravljanje z dolgom, premišljen fiskalni okvir in članstvo v evropskih institucijah. Agencija ugotavlja, da lahko z verodostojnim okvirom makroekonomske politike uravnotežimo posledice energetske krize.

Po ocenah naj bi javnofinančni primankljaj Slovenije do leta 2024 padel na 3 % bruto domačega proizvoda ali celo pod to mejo. Kljub temu da se je javni dolg med pandemijo covida-19 nekoliko zvišal, agencija opaža preudarno upravljanje z dolgom in ocenjuje, da bo do leta 2024 padel na 70 % BDP.

Slovenian flag flying high over Lake Bled in Slovenia
Photo by DC_Colombia on iStock

Slovenija je trdna in zaupanja vredna država

Bonitetne agencije so v zadnjih mesecih poslabšale obete za Avstrijo, Litvo, Latvijo, Slovaško, Francijo, Italijo in druge države v Evropi. Kot so zapisali na Ministrstvu za finance je to potrditev bonitetnih ocen in obetov dokaz »da smo trdna in zaupanja vredna država«.

Prejšnji članekKje kupiti zabojnik za odpadke?
Naslednji članekOgrevanje z IR paneli Ekosen: popoln način za okolju prijazno bivanje

S spleta


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.