Potrjeni bonitetni oceni Slovenije

Credit Rating Decrease From AAA to AA Concept
Foto: AndreyPopov iz iStock

Potrjena je bonitetna ocena Slovenije, ki sta jo potrdili Agenciji S&P in DBRS Morningstar. Od vsake je dobila oceno s stabilnimi obeti, kar je lahko dokaz, da gre za zaupanja vredno in trdno državo.

Sloveniji napovedujejo stabilne obete

Agencija S&P je Sloveniji potrdila oceno AA- s stabilnimi obeti. Agencija DBRS Morningstar pa oceno A s stabilnimi obeti.

Na dober položaj Slovenije vplivajo dobro razvito gospodarstvo, učinkovito upravljanje z dolgom, premišljen fiskalni okvir in članstvo v evropskih institucijah. Agencija ugotavlja, da lahko z verodostojnim okvirom makroekonomske politike uravnotežimo posledice energetske krize.

Po ocenah naj bi javnofinančni primankljaj Slovenije do leta 2024 padel na 3 % bruto domačega proizvoda ali celo pod to mejo. Kljub temu da se je javni dolg med pandemijo covida-19 nekoliko zvišal, agencija opaža preudarno upravljanje z dolgom in ocenjuje, da bo do leta 2024 padel na 70 % BDP.

Slovenian flag flying high over Lake Bled in Slovenia
Photo by DC_Colombia on iStock

Slovenija je trdna in zaupanja vredna država

Bonitetne agencije so v zadnjih mesecih poslabšale obete za Avstrijo, Litvo, Latvijo, Slovaško, Francijo, Italijo in druge države v Evropi. Kot so zapisali na Ministrstvu za finance je to potrditev bonitetnih ocen in obetov dokaz »da smo trdna in zaupanja vredna država«.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekKje kupiti zabojnik za odpadke?
Naslednji članekEkosen paneli: Ogrevanje z IR paneli Ekosen je popoln način za okolju prijazno bivanje
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.