Evropska sredstva: Podjetniki, na voljo so nova evropska sredstva

Banknotes and coins in front of the flag of the European Union
Foto: Zerbor iz iStock

Podjetniki, na voljo so nova evropska sredstva. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo novico o posojilih banke SID. Preko sklada skladov SID banke so podjetjem na voljo sveža povratna sredstva.

Na voljo 85,5 milijona evrov posojil SID banke

Povratna sredstva za posojila in portfeljske garancije za raziskave, razvoj in inovacije, mikrokredite in portfeljske garancije za mala in srednje velika podjetja ter za posojila za investicije na področju urbanega razvoja. Kako je to mogoče?

Pred petimi leti, natančneje novembra 2017, je omenjeno ministrstvo podpisalo sporazum o financiranju operacije Finančni instrumenti (FI) 2014-2020 s SID banko. Slovenskemu gospodarstvu so v obdobju 2014-2020 na voljo finančni inštrumenti v višini 234,7 milijona evrov. Ta evropska sredstva skupaj s slovensko udeležbo znašajo 352,1 milijona evrov sredstev.

Evropska sredstva se SID banki izplačajo v treh tranšah po 63,3 milijona evrov evropskih sredstev in četrti v višini 57,0 milijona evrov, kar skupaj s slovensko udeležbo predstavlja več kot 350,0 milijona evrov finančnih instrumentov, ki so na voljo gospodarstvu do porabe sredstev. Do sedaj so bile izplačane tri tranše v skupni višini 189,8 milijona evrov evropskih sredstev oziroma 284,6 milijona evrov skupaj s slovensko udeležbo, v okviru teh pa so na voljo še neporabljena sredstva v višini 30,0 milijona evrov.

Posojila, mikrokrediti in portfeljske garancije

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je izplačalo četrto in hkrati zadnjo tranšo evropskih sredstev skladu skladov SID banki za izvajanje finančnih instrumentov FI 2014-2020 v višini 57,0 milijona evrov evropskih sredstev, od tega za:

  • posojila in portfeljske garancije za raziskave, razvoj in inovacije (RRI) 22,0 milijona evrov,
  • za mikrokredite in portfeljske garancije malih in srednje velikih podjetij (MSP) 33,8 milijona evrov
  • in za posojila za investicije na področju urbanega razvoja (UR) 1,3 milijona evrov.

Z izplačilom zadnje tranše je podjetjem, samostojnim podjetnikom, socialnim podjetjem in zadrugam ter občinam skupaj s slovensko udeležbo znova na voljo novih 33,0 milijona evrov za posojila in portfeljske garancije za RRI, 50,6 milijona evrov za mikrokredite in portfeljske garancije za MSP in 1,9 milijona evrov za posojila za UR.

Close-up Of A Businessperson's Hand Giving Cheque To Colleague At Workplace
Foto: AndreyPopov iz iStock

Minister napoveduje ponovne dodelitve

»Glede na dobre rezultate in pozitivne izkušnje na ministrstvu načrtujemo uporabo povratnih sredstev za potrebe gospodarstva tudi v finančnem obdobju 2021-2027, ko bodo ta namenjena predvsem spodbujanju prehoda v zeleno, digitalno in krožno gospodarstvo, semenski podpori za hitrejšo rast podjetij in hitrorastoča podjetja ter izvedbi pilotnih demo projektov na področju raziskav, razvoja in inovacij,« je ob tem povedal minister Matjaž Han.

Ob tem je dodal še, da »veliko zanimanje podjetij in nadpovprečno število podprtih poslov dokazujeta, da slovensko gospodarstvo potrebuje tudi povratna sredstva. Njihova prednost je multiplikativni učinek, saj se sredstva po vračilu s strani podjetij lahko ponovno ponudijo drugim podjetjem. Zahteva EU je sicer, da se to naredi vsaj enkrat, na ministrstvu pa ocenjujemo, da bo vrnjena sredstva mogoče ponovno dodeliti vsaj še dvakrat

Prejšnji članekIdealna višina kuhinjskega pulta
Naslednji članekKoliko toplote uhaja skozi vaša okna?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.