Idealna višina kuhinjskega pulta

cute toddler baby climbs on step stool, trying to reach things on the high desk on the kitchen
Foto: olesiabilkei iz iStock

Idealna višina kuhinjskega pulta je seveda odvisna od namena uporabe pulta in višine ljudi, ki ga bodo uporabljali.

Standardna višina pulta: standardni kuhinjski pult je visok približno 91 ali 92 cm, kar je za večino ljudi udobna višina za pripravo hrane in druga opravila. Prilagojno je ljudem, ki v višino merijo do cca 190 cm.

Nižja višina pulta: če je kuhinja namenjena ljudem, ki so nižji od povprečja (okoli 155-160 cm) je udobneje imeti nižjo višino pulta približno 86 cm. Pred nekaj desetletji je višina pulta 85-87 cm veljala za standard, zdaj pa prevladujejo višji pulti.

Višja višina pulta: Nekateri zaradi višine potrebujejo tudi višji pult. V teh primerih je pult približno 107 cm nad tlemi.

Pomembno je upoštevati, da so to le splošne smernice, idealna višina kuhinjskega pulta pa bo odvisna od posebnih potreb in preferenc uporabnika. Dobro je izmeriti višino ljudi, ki bodo uporabljali števec, in to uporabiti kot izhodišče pri določanju ustrezne višine.

Zakaj je pomembna višina kuhinjskega pulta?

Povezano je z ergonomijo. Le prava višina pulta namreč omogoča udobno in preprosto delo v kuhinji. Prenizek pult sili, da ima uporabnik vrat in hrbet nenaravno sključen, visoki ljudje pa se morajo ob uporabi kuhinjskega pulta dobesedno sklanjati, kar vodi v bolečine zaradi nepravilne sključene drže. Previsok pult je pravtako neprimeren, saj po eni strani onemogoča normalno delo, po drugi pa onemogoča manjšim osebam in otrokom pogled na površino.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekLučke? Seveda, a previdno!
Naslednji članekEvropska sredstva: Podjetniki, na voljo so nova evropska sredstva

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.