Opozorilo vinogradnikom! Obvezno zatiranje škodljivca

Opozorilo vinogradnikom glede zatiranja škodljivcev
Opozorilo vinogradnikom glede zatiranja škodljivcev Photo by JillWellington on Pixabay

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je objavilo opozorilo za vinogradnike. Predmet opozorila pa obveznost zatiranja ameriškega škržatka, ki ga je treba v razmejenem območju zlate trsne rumenice opraviti v naslednjih dneh. Ameriški škržatek je namreč prenašalec karantenske bolezni trte zlate trsne rumenice.

Opozorilo za ameriškega škržatka in trsno rumenico

Opozorila za vinogradnike so objavljeni na spletni strani Agrometeorološkega portala Republike Slovenije in drugih. Med njimi tudi Javna služba zdravstvenega varstva rastlin na KGZ Nova Gorica, Novo Mesto in Maribor, Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije in Kmetijskem inštitutu Slovenije.

UVHVVR poudarja, da je zatiranje ameriškega škržatka poleg odstranjevanja okuženih trt obvezen in nujen ukrep za preprečevanje širjenja te nevarne karantenske bolezni in posledično velike gospodarske škode v vinogradništvu.

Opozarjajo, da je treba tretiranje opraviti takrat, ko je trta že povsem odcvetela. Fitofarmacevtska sredstva je treba uporabljati v skladu z navodili za uporabo ter navedbami in opozorili na etiketi.

Ameriški škržatek je prenašalec zlate trsne rumenice
Ameriški škržatek je prenašalec zlate trsne rumenice Photo by 1195798 on Pixabay

O zlati trsni rumenici, karantenski bolezni trt

Zlato trsno rumenico povzroča fitoplazma Grapevine flavescence dorée, ki je v EU uvrščena med karantenske škodljive organizme. Okužene trte slabše rodijo, zaradi česar so pridelki nižji in manj kakovostni, trte pa lahko v nekaj letih propadejo. Okužba se v vinogradih hitro širi s pomočjo prenašalca ameriškega škržatka, ki s sesanjem na okuženih trtah prenese fitoplazmo na zdrave trte.

Bolezen je razširjena v vseh vinorodnih deželah v Sloveniji, do večjega izbruha pa je v letu 2021 prišlo na območju Ljutomersko Ormoških goric. Zato se je UVHVVR odločila za ponovno akcijo obveščanja in ozaveščanja vinogradnikov, distributerjev fitofarmacevtskih sredstev in drugih vpletenih, da se opozori na pomen izvajanja ukrepov za preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice. V ta namen so skupaj s strokovnjaki javne službe zdravstvenega varstva rastlin pripravili zloženko o zlati trsni rumenici in ameriškem škržatku, poleg tega pa še letak posebej za območje Ljutomersko Ormoških goric, ki so ju posredovali določenim ciljnim skupinam.

VIRgov
Prejšnji članekNaveličani klasičnega sladoleda? Poskusite soft ice in frozen yoghurt!
Naslednji članekFasadne plošče Swisspearl – za vsak

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.