Odpadne sveče odslej odgovornost prodajalcev

Odpadne nagrobne sveče so za okolje izjemno veliko breme. Kam z odpadnimi svečami ter kdo je za odpadne sveče odgovoren? To je vprašanje, ki vsako leto najbolj razburja okoli 1. novembra. S 4. majem je v veljavo stopila spremenjena Uredba o odpadnih nagrobnih svečah, ki nekoliko ureja to problematiko.

V povprečju vsak Slovenec prižge 12 sveč na leto, od tega polovico za 1. november. Slovenci se tako uvrščamo v sam vrh porabnikov nagrobnih sveč v Evropi in ureditev glede ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami je bila nujna. Novost, ki jo prinaša spremenjena uredba, je, da je odslej obveznost zagotavljanja predelave odpadnih nagrobnih sveč prenesena z zbiralcev na prodajalce oziroma proizvajalce.

Finančno jamstvo

Za primere, ko proizvajalci ali prodajalci svoje dolžnosti ne bodo opravili, se uvaja tudi finančno jamstvo kot varovalka za državo. To mora biti v obliki bančne garancije ali zavarovalne police. Zagotavlja se za vsako leto posebej do 1. septembra tekočega leta, pri čemer mora biti veljavnost finančnega jamstva 12 mesecev po izdaji. Upravičenec do sredstev finančnega jamstva je ministrstvo za okolje in prostor.

nagrobne sveče na pokopališčuSe lanski kaos ne bo ponovil?

Kot je ob sprejemu uredbe na vladi sredi aprila povedal minister za okolje in prostor Simon Zajc, so cilji nove uredbe jasna ureditev, ustreznejše ravnanje z odpadnimi svečami in preprečevanje njihovega kopičenja pri zbiralcih, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Z uredbo se odpravljajo tudi vsebinska neskladja z uredbo o odpadkih. Predvsem sta pomembni dve spremembi, ki naj bi preprečili ponovitev lanskih težav s kopičenjem odpadne embalaže in sveč.
1. za predelavo odpadnih sveč je zdaj preložena na tiste, ki sveče dajejo na trg.
2. Po vzoru uredbe o ravnanju z električno in elektronsko opremo se, kot omenjeno, uvaja finančno jamstvo.

Namen prenovljenih pravil je sicer zagotovitev ločenega zbiranja odpadnih sveč od drugih komunalnih odpadkov, vključno z ločeno zbranimi frakcijami komunalnih odpadkov, ter recikliranje in drugi načini obdelave. V doslej veljavni uredbi je bilo določanje deležev prevzemanja odpadnih nagrobnih sveč in obdobje prevzemanja neustrezno predpisano, zato ministrstvo ni moglo objavljati deležev prevzemanja odpadnih nagrobnih sveč, še piše STA.

Veste, v kateri zabojnik sodijo nagrobne sveče?

nagrobna sveča na pokopališču

Odpadne nagrobne sveče sicer v Sloveniji predstavljajo kar 04. Gre za posebno vrsto odpadkov, Ker vsebujejo klor, se jih ne sme odlagati v okolje, tudi ne energetsko izrabiti, za zbiranje in obdelavo zato velja poseben sistem.

Vsaki že pogoreli sveči  odstranite kovinske in steklene del. Te odložite v zabojnike za embalažo, sveče pa v zabojnike, namenjene zbiranju odpadnih nagrobnih sveč. Pri nas je trenutno le en predelovalec sveč, medtem ko je podjetij, ki jih zbirajo, več. Vosek se vrne v proizvodnjo sveč, plastiko kupijo kupci iz tujine, železje od pokrovčkov pa naj bi ostalo pri nas.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPametne klopi rušijo rekorde
Naslednji članekBodo avtomobile poganjale vodikove celice?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.