Ministrstvo poziva Banko Slovenije: dvig minimalne plače naj ne vpliva na kreditno sposobnost

kredit nakup nepremičnine kreditna sposobnost Real estate professionals offer their clients contracts to discuss home purchases, insurance or real estate loans. Home sales agents sit at the office with new home buyers in the office.
Foto: ArLawKa AungTun iz iStock

Kot so zapisali na strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, so pozvali Banko Slovenije k preučitvi sprememb makrobonitetnih omejitev kreditiranja prebivalstva. Po mnenju Ministrstva vsakokratni dvig minimalne plače ne bi smel negativno vplivati na kreditno sposobnost posameznikov oziroma gospodinjstev.

Minimalna plača za delo s polnim delovnim časom, opravljeno od 1. januarja 2023, znaša 1203,36 evra.

“Na ministrstvu izpostavljamo, da se je zaradi dviga minimalne plače razpoložljivi dohodek posameznikov oziroma gospodinjstev povečal, zaradi česar bi ti v nespremenjenih okoliščinah morali lažje in ne težje odplačevati kredite,” so zapisali. “Kreditna sposobnost se jim je torej poslabšala izključno zaradi administrativne določitve makrobonitetnih omejitev kreditiranja prebivalstva, ne pa zaradi poslabšanja njihovega gmotnega položaja.”

Po plačilu kredita mora na računu ostato najmanj 76 % minimalne plače

Sklep o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja prebivalstva v drugem odstavku 6. člena namreč določa, da mora potrošniku po plačilu vseh obrokov iz naslova kreditnih pogodb vsak mesec ostati najmanj znesek v višini 76 odstotkov minimalne bruto plače, kot jo določa zakon, ki opredeljuje minimalno plačo. Zaradi navedene določbe Sklepa o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja prebivalstva je dvig minimalne plače iz 1074,43 na 1203,36 evra nekaterim posameznikom oziroma gospodinjstvom poslabšal kreditno sposobnost.

Z vidika ministrstva je vprašanje višine minimalne plače v prvi vrsti vprašanje določitve najnižjega še sprejemljivega plačila za delo, ki mora delavcem z najnižjimi dohodki in njihovim družinam zagotavljati dostojno življenje. Z vidika Banke Slovenije, katere naloga je, da določa ustrezne makrobonitetne omejitve kreditiranja prebivalstva, bi bilo po mnenju ministsrtva, glede na aktualne okoliščine, smiselno ponovno razmisliti o ustreznosti uporabe vhodnega podatka minimalne plače pri določanju kreditne sposobnosti prebivalstva. Kako se nameravajo lotiti reševanja zadeve, še ni znano.

Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekDacia leto 2022 končala z zgodovinskim uspehom
Naslednji članekKupujete na znižanjih? Tako morajo biti izdelki odslej označeni

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.