Mesec določil, kakšna bo minimalna plača v letu 2024, sindikati obžalujejo zamujeno priložnost

close-up view of hands taking money out of a wallet, spending cash concept
Foto: Christian Horz iz iStock

Minimalna plača bo v novem letu določena pri 1253,90 evra bruto, kar pomeni dvig za 50,54 evra oz. 4,2 odstotka glede na lani, je odločil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Gre za minimalno zakonsko uskladitev, saj bo dvig sledil le letni inflaciji ob koncu leta 2023.

Kaj je upošteval minister?

Pri uskladitvi minister za delo ob rasti cen življenjskih potrebščin upošteva tudi druge zakonske kriterije, kot so gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarsko rast in gibanje zaposlenosti, obenem se predhodno posvetuje tudi s socialnimi partnerji.

Medtem ko so delodajalci vztrajali, da letošnji dvig glede na negotove gospodarske razmere ne sme presegati zakonskega minimuma, so imeli v sindikatih precej večja pričakovanja. Predlagali so najmanj 7,5-odstotno zvišanje.

Minister Mesec se je odločil za minimalno zakonsko uskladitev in tako sledil pogledom gospodarstva. V primerjavi z minimalno plačo v letu 2023, ki je bila pri 1203,36 evra bruto, bo nova minimalna plača višja za 50,54 evra.

Novi znesek je tako 1253,90 evra, velja pa za plačilo dela, opravljenega od 1. januarja letos dalje.

Sprejema dve pobudi sindikatov

Od leta 2011 do 2017 se je minimalna plača tako, kot je navedel, povečala za 17,4 odstotka, v zadnjih petih letih pa za 42,7 odstotka. »Stališče vlade je, da letos minimalno plačo dvignemo za stopnjo inflacije, torej za 4,2 odstotka, hkrati pa kot minister za delo sprejemam dve pobudi sindikatov: uveljaviti moramo pravilo ‘enka je minimalka’ in opraviti nov izračun življenjskih stroškov, ki bo temeljil na posodobljenih podatkih dviga cen oziroma življenjskih stroškov,« je zapisal minister.

S ciljem ureditve plačnih razmerij je sindikate in delodajalce tudi pozval, da letos ustrezno prenovijo kolektivne pogodbe v javnem in zasebnem sektorju. »Delo vseh zaposlenih mora biti namreč ustrezno ovrednoteno in nagrajeno,« je prepričan Mesec.

Sindikati obžalujejo zamujeno priložnost

Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) menijo, da je bila zamujena priložnost za višji dvig minimalne plače, potem ko je ministrstvo sporočilo, da se bo ta zvišala za 4,2 odstotka. Kljub temu so pri ZSSS pozdravili dejstvo, da je vlada odstopila od prvotnega predloga, ki je predvideval zamrznitev višine minimalne plače.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIRSTA
Prejšnji članekArhitekt svetuje – Pridobitev gradbene dokumentacije
Naslednji članekNajboljši električni avtomobili v letu 2024: Top 10 EV
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.