Količina ogljikovega dioksida v ozračju doživela nov rekord

Novo poročilo Nacionalne oceanske in atmosferske administracije (NOAA – National Oceanic and Atmospheric Administration) kaže, da je v letu 2018 globalna količina ogljikovega dioksida doživela nov rekord. Količina je najvišje zabeležena v zadnjih treh milijonih let, vse od obdobja, ko so nad arktičnim krogom še živele ogromne kamele.

NOAA obtožuje človeško dejavnost, saj so se na letni ravni količine ogljikovega dioksida v ozračju povečale kar stokrat hitreje v zadnjih 60 letih. Glavni vzrok za tako hitro rast so fosilna goriva, ki jih uporabljamo za energijo.

Premog ali nafta vsebujeta ogljik, ki so ga rastline v zadnjih milijonih letih potegnile iz ozračja. Ta ogljik pa zdaj vračamo v ozračje v obdobju le nekaj sto let. V šestdesetih je delež ogljikovega dioksida v atmosferi zrasel v povprečju za 0.6 ppm (ppm – parts per million ali delcev na milijon) letno, medtem ko se je ta številka v zadnjem desetletju gibala okoli 2.3 ppm letno.

Ogljikov dioksid vsrkava in oddaja vročino bolj kot drugi gradniki ozračja. NOAA toplogredne izpuste primerja z opekami v kaminu, ki še vedno oddajajo toploto tudi potem, ko je ogenj že ugasnjen. Toplotni učinek je nujen, da ogreva Zemljo, a le do neke mere. Ko se to ravnovesje poruši, toplogredni plini zadržujejo preveč toplote in posledično zemeljska povprečna temperatura narašča.

Ogljikov dioksid se prav tako razkraja v oceanih, kjer reagira z molekulami vode, kar pa znižuje pH. Vse od industrije revolucije v 18. stoletju pH oceana stalno pada, zaradi česar morske živali težje črpajo kalcij iz vode.

»Milijone dolgo nismo imeli atmosfere s tako kemično sestavo, kot jo imamo zdaj,« pravi Martin Siegert iz Grantham inštituta na britanskem Imperial College London. »V malo več kot 50 letih smo storili nekaj, kar Zemlji naravno vzame 10 000 let.«

VIRInhabitat
Prejšnji članekZnate varčno zapravljati?
Naslednji članekZakaj izbrati ALU okna

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.