Kmalu izplačilo sredstev čebelarjem

Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja je 4. septembra izdala odločbe za sofinanciranje čebelarske opreme. Skupno so izdali 110 odločb v skupni vrednosti 156.073 EUR za sofinanciranje čebelarske opreme.

Upoštevane so bile vloge, ki so prispele na 1. javni razpis za ukrep “Sofinanciranje čebelarske opreme v letu 2020”. Predvidoma konec tega tedna naj bi bila sredstva tudi izplačana upravičencem.

Sredstva so namenjena sofinanciranju nakupa čebelarske opreme, pripomočkov in naprav. “Glavni namen ukrepa je posodobitev zastarele čebelarske opreme, pripomočkov ali naprav in tehnologije s sofinanciranjem določene čebelarske opreme,” navajajo na spletni strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Zaključil se je med drugim tudi razpis za ukrep “Sofinanciranje čebelarske opreme” in “Racionalizacija sezonske selitve panjev” v letu 2020.

Čebelarstvo v Sloveniji

Čebelarstvo je sicer zelo pomembno za slovensko gospodarstvo. V Sloveniji je približno 11.350 čebelarjev, ki skrbijo za 205.000 panjev, število pa se iz leta v leto povečuje. Samo v letu 2018 so slovenski čebelarji (po podatkih Statističnega urada RS) pridelali 1.746 ton medu. Cena na kilogram medu se v zadnjih 5 letih ni pretirano spreminjala – giblje se okoli 10 EUR/kg.

Količina pridelanega medu je sicer v veliki meri odvisna od vremena, veliko pa lahko k ohranjanju čebel naredimo tudi sami.

Čebele pomembne za življenje nasploh

Dejstvo je, da bi brez čebel človeška rasa izumrla. Nekateri izračuni pravijo, da bi v primeru izumrtja čebel lahko preživeli še največ štiri leta. V tem času naj bi izčrpali vse zaloge in počasi od lakote izumrli. Funkcija čebel v krogu življenja je, da oprašijo rastline in omogočajo, da se te razraščajo in rastejo. S tem so odgovorne za kar tretjino vse hrane, ki jo ljudje pojemo.

Prav zato je pomembno, da čebel, ki nas morda obletavajo, ne pobijamo, temveč ostanemo mirni. Čebela bo prej ali slej odletela. Populacija čebel se iz leta v leto zmanjšuje, čeprav si čebelarji prizadevajo k ohranitvi in razmnoževanju teh drobnih bitij.

Nastavite žličko s sladkorjem

Če morda kdaj naletite na onemoglo čebelo, ki je videti, kot da bo vsak čas omagala, je morda le utrujena. Lahko ji pomagate. Dve žlici belega sladkorja primešajte žlici vode in premešajte. Sladko vodo postavite v bližino čebele. Ko se bo napojila, bo imela dovolj energije, da se vrne v panj.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako pogosto menjati brisače, krpe in posteljnino?
Naslednji članekNepremičnine: 40-odstotni padec v primerjavi z 2019
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.