FURS opozarja vse prejemnike informativnih izračunov!

Applicant filling in company application form document applying for job, or registering claim for health insurance
Foto: Chinnapong iz iStock

»Če ste prejeli informativni izračun dohodnine v začetku aprila in ga še niste preverili, svetujemo, da to storite čim prej. Le do 29. aprila 2024 še lahko podate ugovor,« je na svoji spletni strani zapisala Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) ter tako izdala opozorilo vsem prejemnikom informativnega izračuna dohodnine, naj čim prej preverijo svoje dokumente, saj se bliža rok za morebitne ugovore.

Ob tem FURS opozarja, da je rok za doplačilo premalo plačane dohodnine do 29. maja 2024, medtem ko bo preveč plačana dohodnina vrnjena zavezancem na transakcijski račun do istega datuma. Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen 31. maja 2024.

Kaj morajo storiti zavezanci?

Zavezancem svetujejo, naj natančno pregledajo informativni izračun in preverijo vse podatke o svojih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Pomembno je primerjati navedene podatke s svojimi finančnimi evidencami ali podatki, ki so jih prejeli od svojih delodajalcev. Če zavezanci ugotovijo, da so podatki v informativnem izračunu napačni ali nepopolni, morajo najpozneje do 29. aprila 2024 vložiti ugovor. V nasprotnem primeru se šteje, da so storili davčni prekršek, za katerega je predvidena globa od 250 do 400 evrov.

Kdaj ni potrebno vlagati ugovora?

Vendar pa ni potrebno vlagati ugovora, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih od delodajalcev, ne presega 1 evra. Ta pravilo velja za večino zavezancev, kjer so morebitne razlike minimalne.

Urednik portala MojPrihranek

VIRFURS
Prejšnji članekAli tudi vi narobe perete spodnjice? Zdravnica razkrila pravi način
Naslednji članekSte vedeli, da za kuhanje krompirja ni dovolj samo voda in sol!? Dodajte to tekočino za idealen rezultat
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.