Dela prosti dnevi v 2023: Dopusti in dodatnih 11 dni doma

Embroidered red pins on a calendar event Planner calendar,clock to set timetable organize schedule,planning for business meeting or travel planning concept.
Foto: Kunakorn Rassadornyindee iz iStock
Ste med tistimi, ki ob izteku starega leta že razmišljate o dopustih in počitnicah v prihajajočem letu? Za načrtovanje dopusta 2023 si velja vzeti nekaj časa in dopust smotrno porazdeliti ter tako izkoristiti t.i. mostičke. Kako v letu 2023 izkoristiti kar največ dopusta?

Prazniki, ki so dela prosti dnevi, letos tako ‘padejo’, da jih bo kar 11 med delovnim tednom (v 2022 je bilo takih dni 8). Med vikendi bosta le dva praznika, in sicer 1. januar in 25. junij, ki bosta na nedeljo.

Dela prosti dnevi v letu 2023

Praznik Dan 
  1. januar
nedelja
2. januar ponedeljek
8. februar sreda
10. april ponedeljek
27. april četrtek
1. maj ponedeljek
2. maj torek
25. junij nedelja
15. avgust torek
31. oktober torek
1. november sreda
25. december ponedeljek
26. december torek

Dopust 2023 je lahko obširen

Seveda bodite pri načrtovanju dopusta obzirni. Sicer velja, da delodajalec ne more kar odrediti, kdaj koristite dopust, seveda pa bodite tudi vi fer do delodajalca in svoj dopust razporedite tako, da ne bodo trpeli ne delo ne sodelavci. Pravila o koriščenju letnega dopusta sicer urejajo Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), konkretneje pa lahko tudi kolektivna pogodba in pravilnik o izrabi letnega dopusta pri posameznem delodajalcu. Zakon določa, da se letni dopust izrablja tako, da se upoštevajo

  • potrebe delovnega procesa
  • možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter
  • družinske obveznosti delavca.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekInverterska toplotna črpalka: Kaj je in zakaj jo potrebujem?
Naslednji članekTakšne naj bodo barve sten posameznih prostorov

Urednica portala MojPrihranek.si

2 KOMENTARJI

  1. Vrstni red zapisa 3 stolpcev: 1 Datum (manjka leto), mesec, dan; 2 Ime dneva (ponedeljek), manjka stolpec 3 Praznik (opis praznika)!

  2. Na lestvici kjer piše „Praznik“, ni prava beseda stolpca, ampak je pravi opis stolpca Datum. V tretji stolpec, ki ga ni, bi lahko napisali Praznik in v stolpcu opis, kateri praznik je!? Ne?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.