Takšne naj bodo barve sten posameznih prostorov

Home interior background with green sofa, table and decor in living room, 3d render
Foto: Artjafara iz iStock

Izbira barve sten v različnih prostorih doma je odvisna od želja posameznika in od tega, kakšen učinek želimo doseči v posameznem prostoru. Nekateri ljudje raje imajo svetle barve za spalnice in dnevne prostore, medtem ko imajo drugi raje v teh prostorih temnejše barve.

Tukaj je nekaj splošnih smernic za izbiro barve sten v različnih prostorih doma:

Spalnica

Svetle, pastelne barve, kot so roza, modra ali bela, so dobre za spalnice, saj lahko ustvarijo sproščujoče in umirjeno vzdušje. Če želite, da vaša spalnica izgleda bolj elegantno in formalno, lahko uporabite temnejše barve, kot so sivo, rjavo ali bordo. Če izbirate med temnejšimi odtenki, za nekaj več svetlobe v prostoru poskrbite s svetlejšim pohištvom.

Modern bedroom interior with a stylish combination of trendy blue and light wood texture / 3D illustration, 3d render
Temno modra spalnica deluje pomirjujoče. Foto: JZhuk iz iStock

Dnevna soba

Bela, svetlo zelena ali svetlo modra ter različni odtenki bež so najprimernejše barve za dnevne prostore, saj lahko ustvarijo svež in svetel občutek. Če želite, da vaša dnevna soba izgleda bolj formalno, lahko uporabite temnejše barve, kot sta siva ali črna, pa tudi temno modra ali bordo ter celo temnejša zelena. Ni treba, da so vse stene enake barve, lahko je temnejša le ena stena ali dve. Odlično je, če z barvo sten kombinirate tudi dodatke.

Viva magenta wall background mockup with sofa furniture and decor.3d rendering

Pantone: barva leta 2023 je Viva Magenta, s katero lahko poživite dnevni prostor. Foto: Vanit Janthra iz iStock

Kuhinja

Bela, svetlo rumena ali svetlo (lovsko) zelena so dobre barve za kuhinje, saj lahko ustvarijo svež in svetel občutek. Bela ustvarja videz večjega in bolj odprtega ter čistega prostora, kar je v kuhinji, ki dandanes postaja nekakšen osrednji prpostor doma, zelo dobrodošlo. Če želite, da vaša kuhinja izgleda bolj ‘bogato’, so odlična izbira tudi temno modra, temnejša zelena ali celo črna in siva. Z medeninastimi in lesenimi dodatki bo zagotovo osupljiva.

japandi modern scandinavian style apartment interior design, kitchen and dining room design, 3d background
Nežna zelena doda svežino. Foto: Nongnuch Pitakkorn iz iStock

Kopalnica

Svetle, pastelne barve, kot so roza, modra ali bela, so dobre za kopalnice, saj lahko ustvarijo sproščujoče in umirjeno vzdušje. Če želite, da vaša kopalnica izgleda bolj elegantno in formalno, lahko uporabite sivo, črno (pozor, na črni se hitro vidijo sledi posušene vode!) in kombinirate s kamnom, lesom.

Interior of a modern bathroom with pink tiled walls, black and white bath and houseplants. Scandinavian style. 3d rendering
Pastelne barve umirjajo. Foto: Ivan Zaplatynskyi iz iStock

V končni fazi je pomembno, da izberete barvo, ki vam bo všeč in ki se bo dobro ujemala z ostalimi elementi v prostoru, kot so pohištvo, tla in druge dekoracije.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekDela prosti dnevi v 2023: Dopusti in dodatnih 11 dni doma
Naslednji članekToplotna črpalka Atlantic: Predstavljamo vam toplotno črpalko Atlantic zrak/voda ALFEA Extensa A.I. R32
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.