Cepljenje in prebolevnost edina pogoja za javno upravo

Državna uprava bo prva sprejela pogoj PC
Državna uprava bo prva sprejela pogoj PC

PCT pogoj se bo prelevil v pogoj PC so sporočili na novinarski konferenci, ki je potekala 17. septembra. Na njej so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, direktor NIJZ Milan Krek in minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Slednji je predstavil odlok, ki od 1. oktobra 2021 uvaja pogoj PC v državni upravi. To pomeni, da testiranje ni več del izpolnjevanja pogoja.

Od 1. oktobra PC pogoj v ožji javni upravi

Boštjan Koritnik je na novinarski konferenci predstavil nekaj podrobnosti o prihajajočem ukrepu. Ta bo najverjetneje nastopil s prvim oktobrom, kar je čez manj kot dva tedna.  PC (prebolevnost, cepljenje) pogoj bo sprva veljal le za ožjo državno upravo, kasneje bi se lahko razširil na celoten javni sektor.

Ožja državna uprava, kot so jo označili na novinarski konferenci:

  • Ministrstva
  • Organi v sestavi
  • Inšpekcije
  • Policija
  • Vojska
  • Upravne enote

Nejasnosti je skušal razložiti Aleš Hojs, ki je o odloku povedal, da bo veljal »za vse, ki delajo v državni upravi. Za vojsko, policijo, za šolstvo. Za katere je nedvomno, da prihajajo v stik z ljudmi, in da so tudi na terenu v stiku z ljudmi.« 

Cepljenje bo poleg prebolelosti edini pogoj za delo
Cepljenje bo poleg prebolelosti edini pogoj za delo

Izpolnjevanje pogoja PC in prošnje k cepljenju

Minister Koritnik je poudaril, da želi vlada s tem preprečiti, da bi se virus širil med zaposlenimi, ki niso cepljeni. Kot je pojasnil bodo izjema le tisti zaposleni, ki se ne smejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov. Zanje bo omogočeno samotestiranje.

Pred veljavo ukrepa oziroma 1. oktobrom pozivajo vse, da se cepijo, če tega še niso storili. Za to naj bi bilo še dovolj časa, prav tako pa imajo organi državne uprave dovolj časa za prilagoditev in organizacijo svojega dela.

Zadoščal bo že en odmerek cepiva, a pod pogojem, da bodo drugi odmerek prejeli do 1. novembra 2021. Odlok se bo najverjetneje še nekoliko spremenil in dopolnil. Prav tako bomo videli kako bo to videti v praksi, saj se marsikateri sindikati že strinjajo, da bi znal biti to prevelik pogoj za opravljanje službene dejavnosti.

Prejšnji članekZaključen projekt postavitve največje plavajoče elektrarne na svetu
Naslednji članekTikTok trik za dišeč dom, ki navdušuje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.