Zaključen projekt postavitve največje plavajoče elektrarne na svetu

Največja plavajoča elektrarna Kincardine (vir: groupcobra.com)

Plavajoča elektrarna imenovana Kincardine je s 50 megavati največji tovrstni objekt na svetu. Predstavlja namreč prvo plavajočo vetrno elektrarno s turbinami močnejšimi od 9 MW.

Postavitev plavajoča elektrarne Kincardine (vir: groupcobra.com)Plavajoča elektrarna stoji ob Škotski obali, natančneje 15 km od obale Aberdeena. Nosilec projekta je podjetje Pilot Offshore Renewables, ki pa je za projektiranje in zagon najel špansko družbo ACS Group Cobra Wind. Za samo namestitev je bila odgovorna (pod)morska služba Bourbon.

Več kot 200 gigavatnih ur na leto

Postavitev plavajoča elektrarne Kincardine (vir: groupcobra.com)Plavajoča vetrna elektrarna Kincardine naj bi na morju vsako leto proizvedla do 218 GWh čiste električne energije. To predstavlja zadostno količino za napajanje 55.000 gospodinjstev na Škotskem. Objekt je sestavljen iz petih 9,5 MW turbin in 2MW turbine Vestas.

Vodilni pri projektu izpostavljajo, da gre za izjemen dosežek, ki dokazuje potencial plavajočih turbin, ki bodo imele vse pomembnejšo vlogo pri razvoju trajnostne energije po vsem svetu. S pridobljenimi izkušnjami lahko podprejo varen razvoj plavajoče vetrne industrije na morju po vsem svetu.

Plavajoča elektrarna Kincardine ponoči (vir: groupcobra.com)

Povzeto po: https://www.grupocobra.com/en/proyecto/kincardine-offshore-floating-wind-farm/; https://balkangreenenergynews.com/worlds-largest-floating-wind-power-plant-project-completed/; https://www.renewableenergyworld.com/wind-power/installation-of-worlds-largest-floating-offshore-wind-farm-completed/

Prejšnji članekSuh estrih – za trdna tla pod nogami
Naslednji članekCepljenje in prebolevnost edina pogoja za javno upravo
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.