Aprila izplačane plače bodo višje

Canva
Vir: Canva

11. marca letos so poslanci na izredni seji Državnega zbora glasovali o noveli Zakona o dohodnini. Proti jih je bilo 40, 45 pa za. Splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo zavezanci za dohodnino, se bo tako do leta 2025 postopno višala, in sicer z današnjih 3.500 evrov na 7.500 evrov.

Leto Predvidena davčna olajšava 
2022 4500 €
2023 5500 €
2024 6500 €
2025 7500 €

S tem se bodo vsem zaposlenim neto plače nekoliko zvišale. Stopnja v najvišjem dohodninskem razredu se medtem znižuje s 50 na 45 odstotkov.

Predvideni dvigi plač:

 

Sprememba ima retreaktivno veljavnost, in sicer višja olajšava velja od 1. januarja 2022, torej bo upoštevana že pri obračunu marčevske plače, prihodnje leto (2023) pa bo pri obračunu dohodnine narejen še poračun za januarsko in februarsko plačo.

Kaj še prinaša novela?

Poslovna uspešnost

Novela uveljavlja tudi nekaj drugih novosti, med drugim določa ugodnejšo davčno obravnavo nagrad za poslovno uspešnost. Ta se ne bo več obravnavala kot del plače za poslovno uspešnost. To pomeni, da bo lahko plačilo za poslovno uspešnost izplačano tudi v naravi. Spreminja se tudi višina neobdavčenega dela, ki bo lahko znašal do višine 100 odstotkov povprečne mesečne plače in to vključno z nadomestili plače za zadnjih 12 mesecev pri delodajalcu, če bo bilo to za delavca ugodneje.

Davčna razbremenitev dohodkov iz kapitala

Novela Zakona o dohodnini predvideva znižanje stopnje dohodnine dohodkov iz kapitala (obresti, dividende in dobički iz kapitala). Ta se bo znižala s 27,5 % na 25%. Krajše bo tudi obdobje imetništva kapitala, ob čemer bo kapital neobdavčen že ob odsvojitvi po 15 letih imetništva.

Dohodek iz oddajanja premoženja v najem

Znižujejo se tudi stopnje dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. Ta bo po novem znašal 15 odstotkov in ne več 27,5 odstotka. Prav tako se bo znižal odstotek normiranih stroškov, ki se priznavajo pri ugotavljanju davčne osnove od dohodka oddajanja premoženja v najem. Ta se bo z zdajšnjih 15 odstotkov znižal na 10.

Seniorska olajšava  in druge olajšave

Novela med drugim predvideva vrnitev seniorske olajšave v višini 1500 evrov za starejše od 70 let.

Ob zaposlitvi osebe, mlajše od 29 let oz. starejše od 55 let, ali osebe z deficitarnim poklicem bo delodajalec lahko uveljavljal znižanje davčne osnove. Uvaja se še oprostitev dohodnine za dohodke iz naslova družinske pokojnine ter izplačila iz šolskih skladov.

Boniteta za osebno električno vozilo

Za uporabo službenega avtomobila v zasebne namene po novem medtem ne bo treba plačevati bonitete, če je ta električen.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekRokmar – najbolj sladko goriško podjetje
Naslednji članekStanje podzemnih voda v Sloveniji v letu 2021: najslabše je na SV Slovenije
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.