86 milijonov evrov pomoči gospodarstvu zaradi draginje

a man s hand counts money while standing at an open fuel tank, the concept of rising fuel prices
Photo by Askolds on iStock

Vlada Republike Slovenije je zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina odločala o sprejemu novele Zakona o pomoči gospodarstvu. Predmet pomoči je več kot podvojena pomoč v višini 86 milijonov evrov, poleg te pa tudi višje stopnje kritja upravičenih stroškov in razširjen krog upravičencev.

Gospodarstvu 86 milijonov evrov pomoči

Zakon o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina predstavlja prvi sklop ukrepov Vlade RS za blažitev posledic visokih cen električne energije in zemeljskega plina za letošnje leto. S spremembo zakona je vlada pomoč podjetjem s prvotnih 40 milijonov evrov povečala na 86 milijonov evrov, od tega bo 80 milijonov evrov namenjenih za subvencioniranje cen elektrike in zemeljskega plina, 6 milijonov evrov pa za ugodna likvidnostna posojila.

»Z novelo zakona želimo zagotoviti dovolj visoko pomoč gospodarstvu predvsem za tiste upravičence, ki bodo podali vlogo za enostavno pomoč, torej do 500.000 evrov. Tem po novem omogočamo tudi višjo stopnjo pomoči oz. povračilo do 50 % upravičenih stroškov,« je pojasnil minister Matjaž Han.

Napoved novih ukrepov za pomoč gospodarstvu

Podjetja bodo lahko vlogo oddala v elektronski obliki od 1. do 15. novembra 2022. Razpisana bodo tudi ugodna posojila za zagotavljanje likvidnosti podjetij. Skupina vlade bo predvidoma do začetka novembra pripravila tudi nov sklop ukrepov za pomoč gospodarstvu za prihodnje mesece in leto.

Novela zakona tudi razširja krog upravičencev. Poleg gospodarskih družb in zadrug, bodo po novem upravičeni tudi subjekti iz primarnega kmetijstva in ribištva, zasebna društva in zavodi ter gospodarsko interesna združenja, zbornice in sindikati, ki opravljajo gospodarsko dejavnost.

Zakon predvideva tudi dodatna sredstva v višini 6 milijonov evrov likvidnostnih kreditov za podjetja prizadeta zaradi krize, ki jih bo razpisal Slovenski podjetniški sklad predvidoma v začetku prihodnjega leta.

VIRgov
Prejšnji članekVinske vitrine – novi trendi vsake kuhinje
Naslednji članekPravilo ’30 dni’ vam prinese prihranke

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.