10 milijonov evrov posojil za organizatorje potovanj

Turizem bo prejel deset milijonov evrov za povračilo dolgov
Turizem bo prejel deset milijonov evrov za povračilo dolgov

Javni sklad Republike Slovenije za podjetništvo bo s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejelo 10 milijonov evrov. Namenjena bodo povečanju namenskega premoženja, sredstba pa bo sklad v obliki kreditov ponudil organizatorjem potovanj. Na trgu bo sklad tako ponujal dodatne finančne produkte za mala, srednja ter velika podjetja.

Rok za vračilo denarja je 12 mesecev po epidemiji

V času epidemije so bile turistične agencije na hudem udaru krize. Veliko jih je ponujalo možnost vračila denarja. Tega so potniki lahko dobili z možnostjo sprejetja vrednotnic ali vračila denarja eno leto po preklicu epidemije. Tudi letalske družbe so bile tiste, ki so po prvem valu z enoletno zamudo vračale denar in tako padle v še globljo krizo. PKP 2 je takrat določil, da se lahko denar vrne 12 mesecev po koncu epidemije, ki se je preklicala s koncem maja. Čas je minil, od tega je že skoraj pol leta, agencije pa so navajale, da je več kot polovica strank sprejela vrednotnice. Njim denarja ni bilo treba vračati, še vedno pa je kriza tukaj.

Turizem je bil ena izmed najbolj oškodovanih panog med epidemijo
Turizem je bil ena izmed najbolj oškodovanih panog med epidemijo

Zdaj je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Javnemu skladu RS za podjetništvo zagotovilo deset milijonov evrov. Z njimi bo sklad ponujal dodatne finančne produkte za mala, srednja in velika podjetja, ki so organizatorji potovanj. V obliki kreditov bodo lahko ta vrnila svoj obstoječi dolg potrošnikom za odpovedana potovanja. Razlog je bil epidemija, vsi potrošniki in kupci pa si niso izbrali možnost vrednotnice oziroma se z njo niso strinjali. Sodeč po Zakonu o varstvu potrošnikov je to tudi njihova pravica.

Javni sklad RS z delno rešitvijo za podjetja

Za potovalne agencije in druga podjetja v turizmu bo to le del rešitve, saj bo dolg ostal isti. Edina razlika bo v tem, da bodo zdaj dolžni nekomu drugemu. Stranke oziroma kupci pa bodo nazaj prejeli denar, ki so ga vplačali tudi že v letu 2019, ko je bila epidemija še daleč iz našega pogleda.

Kako se bodo lahko podjetja »prijavila« za prejem posojila, bo znano v naslednjih dneh oziroma tednih.

Kupci bodo dobili denar povrnjen v naslednjih tednih
Kupci bodo dobili denar povrnjen v naslednjih tednih
Prejšnji članekPVC prozorne zavese in trakovi
Naslednji članekEkološki tlakovci EKO 20
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.