Vrste temeljev in katere izbrati

temelji

Objekta ne moremo kar postaviti na podlago, temveč ga je treba v podlago ‘zasidrati’ z enim izmed načinov temeljenja. Poznamo različne vrste temeljenja, v grobem pa ločimo plitvo in globoko. Med plitve načine temeljenja uvrščamo točkovne temelje, pasovne temelje in postavitev temeljne plošče, med globoke načine temeljenja pa pilotiranije

Kdaj izbrati katerega od načinov temeljenja

  • PLITVI NAČINI TEMELJENJA

Točkovni temelji

Točkovni temelji se uporabljajo, ko se objekt postavlja na dobro nosilnih in malo stisljivih tleh, ko ne pričakujemo neenakomernega posedanja terena. Primerni so za postavitev objektov ali elementov, kot so dimniki, daljnovodi, stopnice, med objekti pa manjši objekti – kozolci, čebelnjaki, garaže, lope, nadstreški … Teža objekta se tako na tla prenaša točkovno – navpično.

Pasovni temelji

Pasovni temelji so dobra izbira za dobro nosilna in srednje do malo stisljiva tla. Na ta način postavimo temelje za gradnjo stanovanjske hiše z masivnimi zidovi in montažne hiše. Izdelani so iz betona in armirani v vzdolžni (ne pa navpični) smeri. Teža zidov objekta se zato na tla prenaša tako navpično kot prečno, zaradi česar v vzdolžni smeri pasovni temelji načeloma niso obremenjeni.

Temeljna plošča

Temeljna plošča je smotrna izbira, ko postavljamo objekt na na slabo nosilnih tleh.

temeljna plošča
Vrsto temeljev se izbere glede na lastnosti terena in zahtevnost objekta.

Primerna je za gradnje velikih in zahtevnih objektov, vse pogosteje pa se za temeljno ploščo odločajo tudi graditelji enodružinskih hiš. Prednost temeljne plošče je, da preprečuje, da bi se stavba zaradi slabe nosilnosti terena neenakomerno posedala, s čimer se tudi preprečuje nastanek večje škode na objektu.

Glede na velikost in zahtevnost objekta ter glede na lastnosti terena se določi ustrezna debelina temeljne plošče.

  • GLOBOKI NAČIN TEMELJENJA

Pilotiranje

Pilotiranje (orziroma temeljenje na pilotih) je potrebno pri gradnji objektov na specifičnem terenu, kjer se pričakuje neenakomerno posedanje. Primer terena, kjer je potrebno pilotiranje, je recimo Ljubljansko Barje, kjer je teren tako neenakomeren (izmenjevanje plasti različnih debelin in gostot), da je pilotiranje potrebno tudi za gradnjo lahkih objektov. Piloti so lahko izdelani iz lesa, armiranega betoba, lahko so jekleni, apneni, cementni, gramozni … Vrtso in dolžino pilotov se načeloma določi glede na nosilnost tal, velikost (in pričakovano težo) objekta.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekLada Niva se vrača! Tokrat dražja in prenovljena
Naslednji članekKredna barva – odlična okolju prijazna in dobro prekrivna barvna rešitev za vsakega mojstra
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.