Znova klestila toča – kaj storiti na vrtu po toči?

hail, ice, weather
Photo by JWahl on Pixabay

V Podnanosu je na 28. junija padel junijski temperaturni rekord – srebro se je povzpelo na 38 stopinj Celzija. Bohinjsko jezero se je ob tem ogrelo na kar 23 stopinj in pol. Vročina je prinesla tudi nevihte s točo. Popoldne se je tako nad Slovenijo razvila širša nevihtna linija, nastala so krajevna neurja in toča je znova povzročala škodo na vrtovih.

Če nismo uspešno zaščitili vrta pred točo in je ta poškodovala rastline, je dobro čim prej ukrepati, da si rastline lahko karseda hitro opomorejo.

Odlomljene dele rastlin previdno odrezite, počistite pa tudi odpadlo listje, da ne bo gnilo na vrtu. Pod mokrim listjem se hitro lahko začne razvijati tudi plesen, ki lahko povzroča še dodatno škodo.

Cvetočim rastlinam lahko pomagate tudi tako, da odrežete nekaj cvetov. Namesto v cvetenje, bo lahko rastlina energijo usmerjala v regeneracijo.

Sadnemu drevju boste najbolj pomagali, če boste obrali zrele plodove, ki so še ostali na vejah. Obtolčene plodove porabite čim prej za smutije, iztisnite sok, pripravite marmelado, lahko pa jih tudi narežete na koščke in zamrznete. Nedozorele plodove, ki so obtolčeni, prav tako odstranite, da ne bi začeli plesneti na drevju.

Redkev, korenje in petršilj, ki jim je toča uničila nadzemni del, opazujte. Če je nadzemni del popolnoma uničen in novo zelenje ni pognalo v tednu ali dveh, rastline izpulite.

Ne pozabite vsem rastlinam dosuti sveže prsti. Nenesite je dovolj, da bodo imela stebla dobro oporo. Pognojite, da jim zagotovite še ustrezna hranila. Tako si bodo rastline najlažje opomogle. V prihodnje lahko vrt zaščitite z namestitvijo ustrezne zaščite pred točo.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako omiliti hrup iz okolja
Naslednji članekZakaj smo brez denarja?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.