Top vrtnarski trendi leta 2020

Vrtnarjenje je hobi, veščina in način življenja, ki je star že več tisoč let. V tem času je bil prisoten v različnih oblikah. Nekoč je predstavljal obvezo za prehranjevanje družine, danes pa je večinoma izbira in alternativa za hrano iz trgovin. Vseeno pa vrtnarjenje predstavlja neko prvinsko dejavnost, ki je izredno zadovoljujoča, saj opazujemo rast sadik in gojimo lastno hrano, obenem pa lahko polepšamo okolico hiše.

Letošnja pandemija je spremenila naše vsakdane. Več časa preživimo doma, kar je spodbudilo peko kruha, učenje jezikov in celo igranje inštrumentov. Hkrati se je veliko ljudi lotilo vrtnarjenja. Google je zabeležil kar 39 % porast iskanja na to temo v primerjavi z lanskim letom. To je dober znak, da si ljudje med karanteno krajšajo čas z vrtnarjenjem. Vse več takih vsebin pa se je pojavilo tudi na družbenih omrežjih, predvsem na Instagramu. Prevladovalo je deset trendov, ti so bili najbolj pogosti.

#balconygardening

Vrtovi na balkonih so še posebej priročni za tiste, ki živijo v stanovanjih in nimajo lastnega vrta. Majhen prostor lahko spremenite v mini zasebno džunglo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shilpa Sudame (@thestalkmarket.in) on

 #wildgarden

Tudi divje vrtnarjenje je zelo priljubljeno, ki kaže na to, da si ljudje ne želijo podrediti divjine. Tukaj gre v bistvu za to, da svojega vrta ne urejate pretirano, pač pa naravi pustite svojo pot, da se pač zaraste tako, kot se želi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Den Naturlige Have (@den_naturlige_have) on

 #insideoutside

Popularno je tudi vrtnarjenje, kjer se v kar največji meri obdamo z naravo. Dnevno sobo lahko na primer povežemo z balkonom in že imamo notranji vrt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maxine Brady (@welovehomeblog) on

#tinygarden

Ta se pojavi predvsem v urbanih območjih, ki kažejo, da se tudi iz majhnega prostora lahko ustvari vrtiček.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by M A T T S T R A W F O R D (@strawfordm) on

#raisedbedgarden

To pomeni dvignjene gredice. Te so še posebej priročne, kadar je zemlja bolj neugodna za gojenje zelenjave. Že samo oblikovanje teh dvignjenih gredic pa je lahko svoj projekt, ki vas bo zamotil med karanteno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ?Iva Graša (@iva.grasa) on

#whitegarden

Ta trend je za pristaše minimalizma in klasične arhitekture.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeanneちゃん (@jeanne_kokeshi) on

#windowsillgarden

Za vse prebivalce stanovanj pa pride v poštev tudi #windowsillgarden, saj lahko na svoji okenski polici gojite različne rastline. V teh dolgih nočeh bo zelenje popestrilo vaš dom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ? Bethany Hickling (@bethanyswildlife) on

 Vse to nakazuje, kateri trendi se bodo nadaljevali v prihodnje leto. Obenem lahko pričakujemo bolj trajnostne možnosti vrtnarjenja. Najbolj priljubljeni trendi bodo tako #growyourown, #urbangarden, #organicgardening, #vegetablegarden, #indoorgarden, #gardentotable, #outdoorkitchen, #citygarden in #zengarden. Gotovo boste našli pravi trend zase.

VIRInhabitat
Prejšnji članekSamozaposleni in mikro podjetja lahko pridobijo brezplačne zaščitne maske
Naslednji članekS pregradnimi stenami in namiznimi pregradami do ustreznega okolja za delo in šolanje od doma

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.