Skrb za zelenico jeseni

Če želite, da bo vaša zelenica spomladi spet lepo krasila okolico vašega doma, je treba nekaj truda vanjo vložiti tudi v jesenskem času.

Poletje je vašo travo precej izčrpalo. Jesensko deževje bo navlažilo prst, a to vseeno ni dovolj. Rastlinam je treba za boljšo rast in da bodo lažje preživele prihajajoči hladnejši del leta, zagotoviti dovolj hranilnih snovi. Pomembno je, da zelenico tudi ustrezno oskrbimo.

Košnja

Travo kosite, ko je suha, da je s kosilnico in hojo ne teptate in s tem uničujete. Kosite jo lahko nekoliko višje, na približno 5 cm. Višja košnja je primerna predvsem, če je trava v senčnem predelu, saj se v nizki travi mah lahko precej hitreje razraste in počasi izpodrine travo.

Gnojenje

Zelo koristno je, če travi konec poletja in jeseni zagotovimo hranila.

V kolikor je poletna suša dodobra zdelala vašo travo, poskrbite za obnovo z dodajanjem snovi za regeneracijo trave. Pravilna izbira gnojila je pomembna za dvig odpornosti travnih bilk, da bodo kasneje lažje preživele nizke zimske temperature. Poleg tega bo trava tako tudi bolj odporna na morebitne bolezni, ki bi se lahko zaradi vlage razvile jeseni in pozimi. Kalijevo gnojilo bo poskrbelo, da bo trava spomladi bolj bujna in močna. Dodajamo ga v septembru in oktobru. Gnojila z višjo vsebnostjo dušika niso primerna za gnojenje v oktobru, saj lahko povzročijo razvoj bolezni spomladi. Če se prepozno odločimo za uporabo gnojil z večjo vsebnostjo dušika, tvegamo tudi nastanek snežne plesni. Raje posezite po gnojilih z dolgotrajnim delovanjem, ki vsebujejo več kalija.

Listje

Če travo prekriva odpadlo listje, ga redno odstranjujte. V kolikor ga ne, travne bilke lahko zaradi pomanjkanja svetlobe odmrejo. Pod listjem se lahko zaradi zadrževanja vlage razvijeta mah in plesen, ki se nato razširita po praznih delih med travo.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPVC-U okenski sistem – trendovska in trajna kombinacija
Naslednji članekFragmat Izotehne bitumenska samolepilna hidroizolacija

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.