Poznate te invazivne rastline?

ambrozija invazivna tujerodna vrsta

Tujerodne invazivne vrste (TIV) se zelo hitro širijo, vzdolž porečja Sor predvsem zaradi vodnih ujm in plazov ter zaradi razgaljenega terena po žledolomu, pišejo na strani Ljudske Univerze Škofja Loka. Kot opažajo, so se z ob sanaciji razširile z mehanizacijo in vzdolž porečja obeh Sor ter pritokov ter prevzemajo mesto avtohtonim rastlinskim vrstam ter povzročajo škodo v gospodarstvu (npr. preraščanje asfaltnih in betonskih površin) in kmetijstvu (zmanjšujejo travniške in njivske površine, kakovost krme in pridelka gojenih rastlin).

Katere ITV rastline rastejo?

V Poljanski in Selški dolini raste ambrozija, ki je alergena in kot taka nevarna za ljudi, obstajajo strnjena rastišča žlezove nedotike in japonskega dresnika, pojavljajo se tudi topinambur, deljenolistna rudbekija, kanadska ali orjaška zlata rozga, navadna barvilnica in enoletna suholetnica.

Kot posledica razširjenja TIV, se zmanjšuje biodiverziteta in ruši stanje ekosistemov na naravovarstveno pomembnih področjih. (Natura 2000, naravne vrednote, ekološko pomemba območja).

Aktivno v boj

V okviru projekta želijo informirati in ozavestiti čim širši krog občanov štirih občin (Škofja Loka, Gorenja vas – Poljane, Žiri in Železniki) ter državljanov nasploh, saj TIV niso težava le na tem območju Slovenije jih opremiti s pomembnimi informacijami o značilnostih ITV ter vzpodbujati aktivni udeležbi pri odkrivanju in odstranjevanju le-teh, na vrtovih pa k zasajevanju avtohtonih domorodnih vrst.

Ljudska univerza Škofja Loka v okviru projekta Aktivno proti invazivkam informira in ozavešča občane občin  o nenadzorovanem širjenju tujerodnih invazivnih vrst (ITV). Dokumentira in jih popisuje v priobalnem pasu obeh Sor, izvajajo pa tudi izobraževanja in akcije zatiranja in odstranjevanja ITV ter ohranjanja biotske raznovrstnosti. Objavili so video, ki prikazuje najpogostejše invazivne rastline, da bi jih gledalci tudi sami prepoznali in znali pravilno odstraniti. Projekt traja do marca 2022.

Aktivno proti invazivkam

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNotranja vrata LIP BLED
Naslednji članekSamsung aparati, ki se skladajo z vašim življenjskim slogom
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.