Požiganje trave in travnika: globa do 6.000 evrov

Kurjenje trave
Kurjenje trave

V zgodnjih pomladnih mesecih se že začenjajo priprave na urejanje okolice, kamor spadajo tudi trate in travniki. Marsikdo se loti tega s kurjenjem stare, odmrle trave in drugih odpadkov. Medtem, ko dvomov o učinkovitosti tega ni, so pa tu drugi negativni vidiki. Kakšni so torej pozitivni in negativni vidiki požiganja stare trave?

Pozitivni vidiki požiganja trave

  • Nizka cena kurjenja, ki je obenem tudi enostavno. Vsekakor, se zavedamo možnih posledic, ki jih bomo omenili v nadaljevanju, a ne moremo mimo dejstva, da je to eno izmed najbolj nizkocenovnih opravil.
  • Kurjenje odpravi organske snovi, travo, listje in druge snovi ki počivajo na novi travi. Tako trava ne dobi hranljivih snovi, obenem pa lahko odmrla trava vsebuje veliko škodljivih snovi za zemljo in travo samo.
  • Sonce bo hitro segrelo zemljo in travo, kar bo pospešil proces pridobivanja hranljivih snovi za zemljo in travo.

Negativni vidiki požiganja trave

  • Kurjenje trave lahko hitro uide iz vajeti, posledice pa so lahko katastrofalne. Nastane lahko velik požar, ki se lahko konča tudi s smrtnimi žrtvami.
  • V nekaterih primerih je tako požiganje prepovedano, predvsem na zelo vetrovne dneve. Za ta primer se spremlja stopnje požarne ogroženosti.
  • Nekaj časa bo vaš travnik črne barve, saj boste morali počakati, da zapade prvi dež.
Kurjenje trave je lahko nov začetek, a kaj hitro tudi tragičen konec
Kurjenje trave je lahko nov začetek, a kaj hitro tudi tragičen konec

Kazen in končno vprašanje

Lahko vas doleti globa zaradi požiganja v naravi. Višina kazni pa lahko znaša od 200 do 6000 evrov. Naš nasvet je ta, da se kurjenje oziroma požiganju izogibamo. Le trenutek neprevidnosti je dovolj, da se ta opravek konča tragično. Poskusite rajši z alternativami, kot je košnja.

Prejšnji članekObeta se 440 km novih kolesarskih poti
Naslednji članekKmetje obupani zaradi pozebe, premier obljublja pomoč
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.