Ključne lastnosti robotskih kosilnic

robotska kosilnica na trati

Košnja trave je lahko naporna in obremenjujoča, a vendar gre za nujno opravilo, če želimo imeti urejeno okolico. Vse bolj priljubljene tako postajajo robotske kosilnice, ki delo opravijo praktično namesto vas. Za vas smo naredili pregled nekaj njenih ključnih vidikov.

Vrste robotskih kosilnic

V grobem lahko robotske kosilnice razdelimo na dve kategoriji. Ena so radijsko krmiljene kosilnice. Standardno jih napaja baterija preko elektromotorja. A kljub temu, da nam takšna naprava močno olajša delo, ki ga praktično opravi sama, jo morajo vseeno nadzirati (iz določene razdalje).

Pri drugi kategoriji robotskih kosilnic pa ni potreben niti daljinski upravljalnik, delo v celoti poteka popolnoma samodejno, tako košnja kot upravljanje. Ponavadi jo je potrebno pred prvo uporabo »instalirati«. Tudi takšna naprava deluje na baterijo, pohvali pa se lahko s senzorji, ki ji pomagajo, da zaobide velike ovire (kot so recimo drevesa, visoke grede in podobno). A za zaščito tistih manjših, manj opaznih ovir, je potrebno položiti poseben kabel oziroma mejno/obodno žico vzdolž robov trate. Ta bo omejila področje delovanja kosilnice, vi pa boste lahko brezskrbno med košnjo opravili cel kup drugih opravil. Žico položite pred prvo uporabo in z njo nimate več drugega dela, preživela naj bi celo zimske temperature.

Bazna postaja robotske kosilnice

Bazna postaja je sestavni del vsake robotske kosilnice. Iz nje model prejme signal, delo pa se samodejno nadzira. Prav tako nam omogoča, da si ogledamo trajanje dela in prikazuje druge pomembne informacije. Obenem se robotska kosilnica na bazni postaji tudi polni.

Nekaj prednosti in slabosti robotskih kosilnic

Ključne prednosti

  • Prihranek časa in energije je zagotovo najpomembnejša prednost takšnih naprav. Sodobna tehnologija nam lahko precej olajša življenje in tukaj gre za presežek na področju vzdrževanja okolice. Zahteva le nekaj predhodnih namestitev oziroma daljinski nadzor, ki pa je enostaven. Poleg tega se po koncu dela samodejno izklopi in napolni.
  • Nizka stopnja hrupa, saj robotske kosilnice skorajda ne oddajajo zvoka oziroma precej manj kot klasične kosilnice. za razliko od bencinskih in preprostih električnih kosilnic.
  • So okolju prijazne, saj jo poganja baterija in ne proizvaja emisij. Poraba energije je zelo nizka. Glede na velikost površine znašajo stroški za porabljeno električno energijo približno 15 do 50 € na leto.

Ključne slabosti

  • Ena ključnih slabosti je zagotovo visoka cena na enoto. Cene se vrtijo okoli tisoč evrov, za robotske kosilnice za domačo uporabo. Cene se seveda lahko razlikujejo, a to je nekakšno povprečje.
  • Že neoptimalna sestava tal, manjši vsiljivci ali na primer kamenje lahko otežijo oziroma onemogočijo delovanje robotske kosilnice. Namenjena je bolj za ravne travnate površine, kjer ni veliko ovir (na primer okoli hiše). Na voljo so tudi tiste bolj neobčutljive kosilnice, a so seveda primerljivo dražje.
  • Nekoliko omejena je tudi obdelovalna površina. Večja kot je ta, višja bo tudi cena na enoto (večja zmogljivost kosilnice). To je potrebno vzeti v zakup, ko razmišljamo o nakupu.
  • Potrebno je tudi nekaj asistence, v smislu, da izpraznimo lovilec trav, ko se ta napolni, namestimo mejno žico, namestimo ključne nastavitve (pred prvo uporabo). A takšnega dela ni veliko.

Povzeto po: slo.farmafans.ru; sl.opstinavrnjackabanja.org; odbitacena.si

Prejšnji članekVirtualni ogled Ytong hiše
Naslednji članekZakaj izbrati ilovnate omete?
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.