Kakšno ograjo izbrati?

Ko se odločate, kakšno ograjo bi postavili, je treba biti pozoren tako na pravila glede postavitve ograje, kot tudi na to, kakšnega videza želite, da je ograja in koliko časa in truda ste pripravljeni nameniti za vzdrževanje. 

Zakonodaja

Zakonodaja natančno določa pravila glede postavitve ograje. Ne moremo je postaviti na vsakem zemljišču, omejitve pa so tudi glede višine. Če je visoka do 2 metra, za postavitev ne rabimo gradbenega dovoljenja, saj se uvršča med enostavne objekte. Če sega med 2 in 3 metre visoko, gre že za nezahteven objekt, za postavitev katerega je zahtevano gradbeno dovoljenje.

Poleg tega zakonodaja in drugi posebni predpisi, ki veljajo v določenih občinah, natančno opredeljujejo, kolikšen mora biti odmik od meje. Glede ograje se je dobro posvetovati tudi s sosedom, lastnikom parcele, na katero meji vaša parcela. Če jo boste postavili na mejo, gre namreč za skupno lastnino in potreben je dogovor.

moderna ograja

Slog

Stilno naj se ograja ujema z objektom. Razmislite, čemu bo služila – naj omogoča pogled skozi? Naj popolnoma zastira pogled? Bo njena funkcija le estetska? Bo morda služila le ograditvi parcele – pašnika ali travnika, ali bo omejevala živalim, da zapustijo dvorišče ali se katere druge prikradejo neposredno v bližino vaše hiše?

Material

Pri izbiri materiala namenite nekaj več pozornosti predvsem temu, koliko boste imeli dela z vzdrževanjem in kakšno življenjsko dobo ima določen material. Oziranje samo na nabavno ceno ograje ni najboljša poteza. Izdelajte si okviren izračun za daljše časovno obdobje in seštejte, koliko boste plačali za ograjo, koliko za montažo, kakšni so stroški vzdrževanja.

Recimo, da je ograja lesena. Na koliko let jo boste barvali? Koliko boste morali nekomu plačati, da jo zbrusi in ponovno polakira? Prištejte strošek barve. Kako dolga je življenjska doba takšne ograje? Za kovinsko boste po drugi strani rabili betonske stebre oziroma betonsko podlago.

Poznamo več vrst ograj, recimo lesene, kovinske, PVC, betonske ograje, gabione, pregradne stene, zastirke …

ograjaLesene ograje

Les je naravni material, ki običajno zelo lepo poveže nek objekt z naravo, daje občutek topline, domačnosti. Res da je nekoliko bolj zahteven za vzdrževanje, a je njegova prednost tudi ta, da ga lahko prebarvate v različne barve in ga krasno kombinirate tudi z drugimi materiali. Prednost je torej v estetiki, veliko možnostih postavitve, slabost pa kratka življenjska doba in to, da so nekoliko bolj zahtevne za vzdrževanje,

Ko postavljate leseno ograjo, to obvezno dvignite od tal vsaj 5 cm, da ne bi les vpijal vlage iz tal in prehitro začel gniti. Stebri so lahko kovinski, če se odločite za lesene, pa tudi te dvignite od tal. To storite tako, da nosilce, na katere boste postavili stebre, privijačite v tla (če je podlaga betonska) ali jih potisnete globoko v zemljo.

Betonska oziroma zidana ograja

Betonske ograje so sicer nekoliko dražje, a jih odlikujejo dolga življenjska doba, nudijo dobro zvočno izolacijo, veliko zasebnosti in terjajo izjemno malo truda za vzdrževanje. Primerna je tako za razmejitev parcele kot za ograditev terase, balkona, pa tudi za ograditev celotnega dvorišča, če želimo preprečiti radovednežem, da bi motili naš mir.

Gabioni

Gabion

Gabioni so nekakšne jeklene košare, v katere naložimo kamenje različnih debeli, V zadnjem obdobju so pravi hit, saj po eni strani nudijo dobro zvočno izolacijo, niso zahtevni za vzdrževanje, po drugi strani pa dajejo poseben, še vedno naraven, a sodoben videz.

Kovinske ograje

Prednost kovinskih ograj je zagotovo v tem, da so enostavne za vzdrževanje, imajo dolgo življenjsko dobo in se lepo podajo praktično v vsako okolje. Na voljo so v različnih barvah in odtenkih in so cenovno dostopne.

PVC ograje

Tudi PVC ograje so na voljo v različnih odtenkih , načeloma so trpežne in odporne na vremenske vplive, a se lahko zaradi sonca ali mraza tudi ukrivijo, popokajo.

panelna ograja

Panelne ograje

Panelne ograje so priljubljene, saj so cenovno zelo ugodne in preproste za montažo. Imajo razmeroma dolgo življenjsko dobo.

Prednost je, da lahko v primeru poškodb preprosto zamenjamo posamezni panel.

Mreža

Mrežna ograja je predvsem primerna za ograditev velikih zemljišč, saj je cenovno ugodnejša in preprosta za montažo, po drugi strani pa ima dolgo življenjsko dobo.

Zastirke in pregradne stene

Te so predvsem primerne, če se želimo le zaščititi pred pogledi radovednežev, sončnimi žarki, vetrom … Zastremo le del terase ali vrta in s tem na estetski način ustvarimo nekoliko bolj intimno vzdušje. Izbiramo lahko med takšnimi iz blaga, platna, iz bambusa, umetnih materialov …

Kovana ograja

Ta je načeloma najdražja, njena prednost poleg dolge življenjske dobe in odpornosti pa je v tem, da je vsaka unikatna. Omogoča torej, da je lahko povsem prilagojena objektu in okolju, v katerem je postavljena, slabost pa je (poleg cene) ta, da se prašno barvanje lahko lušči, popravilo pa ni tako zelo preprosto – mogoče je le menjava.

kovana ograja

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKaj potrebujete za postavitev zimskega vrta?
Naslednji članekNikar jih ne mečite v kanalizacijo!
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.