Kako nad polže?

Mnogi vrtičkarji pridno skrbijo za svoje vrtičke, vendar lahko njihov trud kaj hitro uničijo ali poškodujejo različni škodljivci. Med slednjimi lahko zasledimo enega, ki je aktualen v tem času, in sicer polž. Polži so lahko zelo trdovratna vrtičkarska preglavica, ki lahko škoduje tako odraslim vrtninam kot semenom in sadikam. Ponavadi so aktivni v nočnih urah, ob vlažnih in deževnih dnevih pa v akcijo stopijo že čez dan. Kako pa se polžev znebiti in ohraniti naš vrt nedotaknjen?

Odstranite jih ročno

Najbolj učinkovit način, da se zavarujete pred polži je, da vrt oziroma svoje vrtnine redno pregledujete in sproti polže odstranjujete. Na tak način preprečite tudi njihovo razmnoževanje na vašem vrtu. Ne pozabite pa pri tem pogledati pod velike liste in na druga mokra in senčna področja, kjer se radi zadržujejo. Predlagamo, da se pregleda in odstranjevanja lotite v večernih oziroma nočnih urah, ko privrejo na plan. Še vseeno pa ne pozabite, da so tudi polži živa bitja in del ekosistema, zato jih ne ubijte, ampak ujete polže izpustite nekje, kjer ne bodo mogli uničiti vrtnin.

Redno vzdrževanje

Redno vzdrževanje vrta je nadvse pomembno. Z rahljanjem in obdelovanjem zemlje okoli vrtnin boste denimo lažje odkrili in se posledično znebili polžev, ki so lahko prisotni tudi v zemlji, ko se skrivajo pred dnevno svetlobo. Prav tako močno pripomore redna košnja trave, odstranjevanje plevela in postavitev kompostnega kupa čim dlje od vrtnih gredic. Če se le da, postavite gredice med sabo dovolj narazen in jim tako otežite plezanje iz ene vrtnine na drugo.

Z racami nad polže

Nekateri pri odstranjevanju polžev z vrta prisegajo na pomoč rac, še posebej indijskih tekačic. Prehranske navade race vključujejo tudi polže, zato jih lahko povsem biološko zatrejo. Če race za ta čas in namen ne bi kupili, jo lahko celo najamete!

Naravne rešitve

Pobrskali smo po naravnih rešitvah, ki usodno dokončajo polže, ne škodujejo pa kakovosti vašega pridelka. Prvi takšen je koruzni zdrob. Tega posujte po območju, kjer imate težave s polži, ti pa bodo ob zaužitju le-tega poginili. Druga možnost je, da nastavite jajčne lupine, ki jih zaradi ostrih robov težje preplezajo, ali pa se pri tem celo porežejo in poginejo. Prav tako lahko polžem otežite premikanje s posipanjem peska, proda, žagovine ali drugih bolj grobih nasipov. Ne posipajte pa soli, saj lahko ta  uniči naraven PH zemlje in tako škoduje tudi vrtninam. Polži pa obožujejo tudi pivo, zato lahko na vrt postavite kozarec s pivom (ali dva), njegov vonj pa jih bo privabil na kupček in lahko jih boste lažje odstranili. Prav tako lahko s peskom zmešate kavno usedlino in jo potresete okoli gredice in z njenim vonjem odženete polže.

Vabe za polže

Vabo za polže lahko tudi kupite, vendar morate biti z njihovo uporabo previdni, saj lahko škodujejo drugim živalim, denimo pticam in domačim živalim.

 

Maja Markovič

Novinarka

Prejšnji članekSistemi za osvetlitev z dnevno svetlobo Solatube
Naslednji članekDomovi na morju – nečimrni projekti bogatašev ali prihodnost človeštva?
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.