7 rastlin, ki jih komarji sovražijo

Rastline, ki jih komarji sovražijo
Rastline, ki jih komarji sovražijo Foto: Larysa Pashkevich iz iStock

Komarji nam gredo grozno na živce, verjetno nismo edini. Vseskozi iščemo nove in nove načine, da bi se znebili brenčečih in piskajočih insektov, ki nam dobesedno in simbolično pijejo kri. No, na srečo obstaja nekaj naravnih načinov za odstranjevanje komarjev. V prispevku najdete 7 rastlin, ki odvračajo komarje.

7Evkaliptus

Eucalyptus tree branch, abstract nature background.
Foto: Gingagi iz iStock

Veje evkaliptusa pogosto skrbijo, da se v kopalnici počutimo kot v sproščujočih toplicah, vendar imajo lahko tudi pomembno vlogo. Komarji ne marajo čistega vonja evkaliptusa. Eterična olja evkaliptusa, ki jih uživamo kot prijeten vonj v zraku, odženejo komarje. Veliko naravnih repelentov za insekte vsebuje prav evkaliptus. Rastlina evkaliptusa moti občutek vonja komarjev, kar jih bo odvrnilo od vašega dvorišča in vrtnega prostora.

6Sivka

Sivka je znana kot rastlina za vrtno pokrajino, ki ne potrebuje vzdrževanja in je odporna na sušo. Domači vrtnarji se zanašajo nanjo. Rastlina proizvaja olje, ki je učinkovito naravno sredstvo za odganjanje komarjev, zato bodo vijolični cvetovi pritegnili opraševalce, medtem ko bodo komarje pošiljali drugam. Vrtnarji gojijo sivko zaradi privlačnega vonja, dodaten bonus pa je, da bo komarjem preprečila preživljanje časa na dvorišču, saj bo premagala njihov vonj.

5Meta

Meta je ena od rastlin, ki uspeva v poletni vročini. Vendar pa komarji nočejo biti v njeni bližini, zaradi česar je koristna rastlina za zatiranje insektov v bližini zunanjih prostorov. Ta rastlina se hitro širi, zato lahko samo ena rastlina poprove mete zagotovi dovolj nadzora nad komarji v sezoni.

4Bazilika

basil, herbs, food
Foto: tookapic iz Pixabay

Zna se zgoditi, da za poletje gojite lonček bazilike, ki jo boste dodajali k testeninam in paradižnikovim solatam, a ta rastlina odganja tudi komarje. Bazilika je na voljo v vrtnih centrih, kjer boste našli tudi druge sorte, kot sta vijolična ali cimetova bazilika.

Za odganjanje komarjev lahko liste zmečkamo in uporabimo v pršilu. Močna aroma eteričnih olj rastline odvrne komarje. Z rednim obrezovanjem preprečite, da bi bazilika odcvetela, in pustite, da vonj ostane močan, da neželene obiskovalce komarje odvrnete od vašega zunanjega prostora.

3Limonsko travo

Naravno olje, ki ga najdemo v limonski travi, je učinkovito sredstvo proti komarjem s citrusnim vonjem limone. Zdrobite nekaj listov in jih podrgnite po koži. Ta rastlina je vrtni dodatek, ki ne zahteva veliko vzdrževanja in vam lahko pomaga, da vaše dvorišče poleti ostane brez komarjev. Za limonsko travo je enostavno skrbeti in je svež okras v lončkih na terasi ali vrtu. Prav tako pomaga ustvariti oviro za druge insekte, ne le komarje.

2Rožmarin

Prijeten vonj rožmarina ima na vrtu ali terasi dve vlogi. Olesenele vejice so dobrodošle za opraševalce, toda komarje bo odvrnila izrazita prisotnost te rastline, ki diši po zeliščih. Zelišče je priljubljeno zaradi svoje arome eteričnega olja, ki je prijetno dišeč repelent za komarje. Ta rastlina je odporna na sušo in dobro uspeva v posodah. Rastlino rožmarina postavite blizu žara, da jo na hitro odrežete, lahko pa vržete vejico tudi na vroče rešetke, da razpršite vonj blizu mize na terasi.

1Peteršilj in koriander

Peteršilj je travnatega okusa, koriander pa kot rezano zelišče doda jedi več pikantnosti. Obe zelišči bosta dobro uspevali na svetlih, sončnih območjih, vendar je koriander bolj občutljiv in ne prenese vročine. Obe rastlini pa oddajata dišave, ki bodo delovale pri odganjanju komarjev. Peteršilj, gojen v šopih, ima močan vonj, ki odvrača komarje. Če ga redno režete, boste sprostili vonj.

Prejšnji članekTo je najlepša skrita plaža v Evropi za leto 2024! Prihajajo turisti iz vsega sveta, je pa kar blizu Slovenije
Naslednji članekModna hiša Ikona Ljubljana podarja to kodo za popust ob 10-letnici

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.