5 razlogov, zakaj je detelja na vrtu dobra odločitev

Ste naveličani tega, da neprestano sejete travo, redno zalivate, kosite, vaš vrt pa še vedno ni tako zelen, kot bi želeli? Pred vami je nekaj razlogov, zakaj bi travo nadomestili z dobro staro deteljo. 

Detelje ni treba kositi, gnojiti, po drugi strani pa je  tudi mehkejša od trave.Lahko jo porabite za zapolnitev ‘lukenj’ na travniku in počakate, da se počasi razrašča, lahko pa z njo povsem nadomestite travo.

1. Prispeva k boljši rasti trave

Rastline za rast potrebujejo dušik. Če ji ga primanjkuje, slabše raste, listi pa porumenijo. Večinoma rastline dobijo iz dušikovih spojin, ki jih vsebuje zemlja, sicer pa ga dodajamo, ko gnojimo. Nekatere rastline lahko s pomočjo posebnih bakterij na svojih koreninah vežejo zračni dušik neposredno v dušikove spojine. Med take rastline sodi tudi detelja, ki prav zaradi te svoje lastnosti, če jo pri sajenju vmešamo med travo, omogoča boljšo rast trave.

2. Manj gnojenja

Detelje ni treba gnojiti, da bi uspešno rasla. Po drugi strani pa detelja kot taka zagotavlja boljšo rast travi, kar pomeni, da na gnojenje lahko, če kombinirate obe rastlini, skorajda pozabite.

3. Odpornost

Travo je treba zalivati dalj časa, da voda pronica globlje v substrat in trava požene korenine globlje. Velikokrat zaradi neustreznega zalivanja razvije koreninski sistem bolj na površju, zaradi česar je bolj občutljiva na vremenske vplive. Možno sonce izsuši zgornjo plast, trava porumeni. Detelja tvori koreninski sistem globlje, kar pomeni, da je bolj odporna na sušo in vaša zelenica bo, če posejete deteljo, dalj časa zelena.

V primerjavi z navadno travo je detelja tudi bolj odporna na urin ljubljenčkov in ne porumeni. Če imate torej na vrtu spuščenega kužka, se bo detelja bolje odnesla.

detelja4. Redna košnja – kaj je že to?

Travnika, zasajenega s čisto deteljo, ni treba tako pogosto kositi kot če zasadite navadno travo. Namesto enkrat tedensko, boste deteljo lahko pokosili le 3-4-krat letno, okolica vašega doma pa bo ves čas lepa.

5. Privablja koristne žuželke in odganja škodljivce

Detelja s svojimi cvetovi privablja koristne opraševalce, med drugim tudi čebele. Hkrati odbija nekoristne žuželke, ki imajo večinoma raje navadno travo.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekLes v kopalnici? Zakaj pa ne!
Naslednji članekKako izbrati kuhinjsko napo?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.