Kako izbrati kuhinjsko napo?

Nakup kuhinjske nape
Nakup kuhinjske nape bo postregel z veliko izbire in možnosti

Kuhinja je zares čudovit prostor v katerem nastajajo izvrstne jedi. Velikokrat pa se tam znajdejo tudi določene vonjave in okusi, ki temu prostoru ne delajo usluge. Da se to ne bi zgodilo je pametno imeti kuhinjsko napo, ki bo poskrbela za boljše počutje in kvalitetnejši zrak. Napa je postala nepogrešljiv element vsake kuhinje, kar pomeni, da morate biti pri nakupu pozorni na več stvari.

Vrste kuhinjskih nap

Napo, ki vam bo ustrezala prvotno izberite na podlagi vaše kuhinje oziroma njene postavitve. Šele za tem sledijo dodatne funkcije, pogostost uporabe in tako naprej.

Podvgradna napa je nameščena pod zgornji kuhinjski element, omogoča pa tudi samostojna nameščanje na steno.

Vgradna napa je nameščena v zgornji kuhinjski element, vidna pa je le spodnja površina nape.

Izvlečna napa je prav tako nameščena v zgornji kuhinjski element, a je za delovanje potreben izvlek izvlečnega dela nape.

Poševna napa je nameščena na steno, največkrat pa se eno krilo dvigne, da lahko napa začne z delovanjem.

Otočna napa je nameščena na strop kuhinje oziroma nad kuhinjski otok, načeloma brez stične povezave s kuhinjskim pohištvom.

Kotna napa je nameščena v kotu kuhinje kot pove že samo ime.

Kotna napa
Kotna napa, ki se odlično prilega kuhinji

Na kaj biti pozorni pri nakupu nape

Kuhinja je velikokrat tudi prostor za druženje, ki pa bi bil na udaru, če bi bila napa preglasna. K sreči je večina nap narejenih z ravnjo hrupa do 70 decibelov, kjer se načeloma začne tudi pogovor. Sama hrupnost nape pa je odvisna tudi od odvodne cevi in kakovosti montaže.

Pretok zraka je glavni namen nape, sam podatek pa nam pove koliko zraka je izsesanega v eni uri. Priporočljivo je, da vsaj osemkrat na uro zamenja zrak v prostoru. Najbolj pogosto se nape glede pretoka zraka uvrščajo nad 600 m3/h.

Filtriranje nape poteka na en ali dva načina. Prvi je maščobni filter, ki je nameščen na tisti del nape, ki zajema zrak nad kuhalno površino. Ta filter prestreza maščobne delce in napo ter cevi varuje pred sedimenti maščob. Drugi način pa je ogleni filter, ki pa se uporablja le v obtočni izvedbi nape. Njegov namen je odstranjevanje neprijetnih vonjav iz zraka.

Obtočni način delovanja nape pomeni, da se zajeti zrak prefiltrira skozi filter in nato spusti nazaj v prosto, torej kuhinjo. Cevni sistem tu ne obstaja, saj ogleni filter iz aktivnega oglja poskrbi, da se čist zrak vrne v prostor. Pomembno je redno vzdrževanje in čiščenje filtrov.

Odzračevalni način delovanje bazira na cevnem sistemu. Ta odvaja zrak iz zgradbe v zunanjost, po možnosti s čim manj ovirami oziroma koleni. V prevelikem številu bi ti omejili moč nape in povišalo glasnost delovanja.

Glavna naloga kuhinjske nape je prezračevanje oziroma odvod zraka in vonja
Glavna naloga kuhinjske nape je prezračevanje oziroma odvod zraka in vonja

Dodatne funkcije pri napah

Kot pri vsakem kuhinjskem elementu, se lahko tudi pri napi, izmislimo malo morje dodatnih funkcij. Najbolj osnovna je osvetlitev, ki nam bo vsekakor pomagala med kuhanjem in peko. Nekatere nape, najbolj pogosto Inox, imajo materiale, na katerih se ne vidi prstnih odtisov. To nam privarčuje nekaj čiščenja. Poleg tega pa marsikatere nape omogočajo tudi predvajanje glasbe, samodejno ugašanje, nadzorni sistem, “pamet” in celodnevno filtriranje zraka, kar pa je že želja posameznikov. Vsaka izmed dodatnih funkcij, z izjemo osvetlitve, pa bo ceno nape malenkost povišala.

Dodatne funkcije kuhinjskih nap
Dodatne funkcije kuhinjskih nap so brez meja, tudi pri ceni

Kakšna je cena nape?

Odvisno od naših želja, velikosti in dodatnih funkcij, kot je osvetlitev in nadzorni sistem, se cena kuhinjske nape začenja pri sto evrih. Najdražji sta poševna in otočna napa, ki sta največkrat uvrščeni v visoki cenovni razred pri približno 450 €. Vsekakor pa so cene tudi višje, če se odločite za katero izmed dodatnih funkcij.

Prejšnji članek5 razlogov, zakaj je detelja na vrtu dobra odločitev
Naslednji članekNov gradbeni zakon uvaja pojem manjše konstrukcije in še številne druge spremembe
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.