Avtomobilski gigant presenetil! Naslednje leto konec dizelske proizvodnje

air pollution crisis in city from diesel vehicle exhaust pipe on road
Foto: Toa55 iz iStock

Avtomobilska industrija se na vse pretege trudi preklopiti na elektrificiran oziroma bolje rečeno brez-emisijski potek proizvodnje in vožnje. Nekaterim gre bolje, drugim slabše. In med tistimi, ki prednjačijo je vsekakor skandinavski gigant Volvo. Ta bo v začetku leta 2024 končal proizvodnjo avtomobilov z dizelskimi motorji, saj krepi svoje načrte, da bi do leta 2030 postal izključno električna znamka.

Volvo napovedal konec dizelske proizvodnje

Švedsko podjetje je na začetku septembra v skoraj popolni tišini opustilo svoje zadnje dizelske modele iz britanske ponudbe, kjer so zdaj naprodaj le popolnoma električni, priključno-hibridni in blagi hibridni bencinski modeli. Kljub temu pa Volvo še vedno prodaja dizelske pogonske sklope na drugih trgih, kar pa ne bo trajalo dolgo. Prenehal bo namreč s prodajo dizelskih modelov, s čimer bo postal prvi večji proizvajalec »starih« modelov, ki se bo popolnoma odrekel dizlom.

Volvo je že dolgo nakazoval svojo namero o opustitvi dizelskih modelov in je pred tem svoj posel razvoja motorjev z notranjim zgorevanjem odcepil v podjetje Aurobay, skupno podjetje s kitajskim matičnim podjetjem Geely. Volvo je nato konec lanskega leta prodal svoj delež v Aurobayu in pravi, da ne bo porabil niti evra oziroma niti krone svojega proračuna za razvoj novih motorjev z notranjim izgorevanjem.

Riga, Latvia, March 18, 2022: Volvo brand logo at the official Volvo Car dealer showroom and service center
Foto: Askolds iz iStock

Potrditev, da bo Volvo do leta 2024 končal proizvodnjo dizelskih pogonskih sklopov, je bila podana tudi na Climate Week NYC v New Yorku – in označuje hitro preobrazbo. Spomnimo, da je še leta 2019 – v letu, ko je Volvo predstavil XC40 Recharge kot svoje prvo električno vozilo – večino modelov, prodanih v Evropi, poganjalo dizelsko gorivo.

Prodaja dizla v Evropi je od takrat upadla, upad pa je povzročil spreminjanje okusa kupcev zaradi zaskrbljenosti glede podnebnih sprememb in večjih emisij dušikovega oksida dizelskih motorjev, kar je še posebej problem v mestnih območjih.

Šef podjetja Jim Rowan je dejal, da so »električni pogonski sklopi njihova prihodnost«, in zatrdil, da je podjetje »popolnoma osredotočeno na ustvarjanje širokega portfelja vrhunskih, popolnoma električnih avtomobilov, ki zagotavljajo vse, kar stranke pričakujejo od Volva«.

Volvo pričakuje izid električnih modelov

Volvo bo v prihodnjih mesecih lansiral nova izključno električna SUV-ja EX30 in EX90 kot del svojega prehoda na blagovno znamko, ki uporablja samo elektriko, in širšega cilja, da do leta 2040 postane podnebno nevtralno podjetje. Rowan je dodal: »Kaj svet potrebuje zdaj, v tem kritičnem času za naš planet in človeštvo, je vodstvo.«

Dejal je, da morajo tako industrija kot politični voditelji zagotoviti smiselne politike in ukrepe za boj proti podnebnim spremembam.

Volvo je prav tako pred kratkim črtal limuzine in karavane iz svoje (britanske) ponudbe, da bi se osredotočil na svojo bolj prodajano paleto športnih terencev. Napovedali pa so šokantnega enoprostorca EM90.

Konceptna fotografija prihajajočega Volvota EM90
Konceptna fotografija prihajajočega Volvota EM90 Foto: on carscoops
Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članek5 nasvetov za padlo jesensko listje: Kam z listjem?
Naslednji članekKako se najbolj ekonomično greti v prehodnem obdobju
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.